Отпускането на помощ за Гърция не постигна очаквания ефект на пазарите

За пореден път новините, свързани с Гърция бяха основната движеща сила на пазарите. Щатските индекси достигнаха най-високите си стойности от близо 4 години насам, докато европейските не намериха вярната посока.
Късно в понеделник вечерта бе гласуван вторият спасителен заем за Гърция на обща стойност от 130 млрд. евро. Финансовите министри на държавите от еврозоната постигнаха отлаганото споразумение, като частните кредитори на страната се съгласиха да понесат по-големи загуби. Въпреки положителната новина, пазарите не реагираха логично на новината, тъй като се появиха опасения, че финансовата помощ вероятно няма да е достатъчна в дългосрочен план. Според анализатори, Гърция ще прибегне до нови спасителни траншове в бъдеще.
В подкрепа на песимистичните настроения в сряда дойде и понижението на рейтинга на южната ни съседка от страна на агенция Fitch. Оценката на Гърция бе понижена с две степени до “C”, което е само 1 степен до оценката “D”, която се дава на страни, изпаднали в неплатежоспособност. Всичко това изведе европейските индекси до три поредни понижения. Допълнителен натиск оказа и докладът за състоянието на сектора на услугите в еврозоната. Данните за февруари разочароваха инвеститорите и разпродажбите се увеличиха.
Едва в края на седмицата европейските борси прекратиха негативната серия и излязоха на положителна територия. В четвъртък стана ясно, че гръцкото правителство одобри законопроекта, който определя условията, които позволяват да се опростят 107 млрд. евро от дълга на страната. Това обаче не бе достатъчно за европейските инвеститорите, които предпочитаха да не рискуват излишно.
На Wall Street пък американските компании продължават да публикуват силни финансови отчети за последното тримесечие на 2011 г. Така, наред с новината за спасяването на Гърция през седмицата, основните индекси достигнаха най-високите си стойности от близо 4 години насам, но не съумяха да задържат натрупаното предимство. Dow Jones премина нивото от 13 000 пункта за първи път от 4 години насам, но не се задържа дълго и остана в подножието на психологическото ниво. Другият водещ индекс S&P 500 не успя да пробие ключовото ниво от 1 370 пункта и също затвори под текущите върхове.
Понижението на рейтинга на Гърция разколеба борсите в средата на седмицата, но в четвъртък акциите отново се отправиха нагоре. Така щатските борси са на път да запишат най-силните два месеца от 1991 година насам. Ключова за пазарите ще бъде петъчната сесия, когато ще се оповестят данни за строителния сектор в САЩ и Мичиганския индекс за доверието на потребителите през месец февруари.
Движенията на Българската фондова борса бяха диктувани до голяма степен от събитията в Европа. Водещият индекс на БФБ SOFIX регистрира спад от 1.14% и приключи седмицата на ниво от 305.81 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *