Отчитането на електромерите става дистанционно

Постепенно въвеждане на дистанционно отчитане на електроенергията в реално време и незабавна реакция при аномалии са част от промените в контрола, готвени от ЧЕЗ. Нововъведението заради многото случаи на системни кражби е било обсъдено на заседание на Потребителския съвет към електроразпределително дружество.

Резултат с изображение за електромери

По-стриктният контрол ще дава възможност да се повиши качеството на услугата за потребителите. Новите електромери е и първата стъпка към близкото бъдеще, когато клиентите ще могат да произвеждат електроенергия за собствени нужди.

Електромерите притежават сертификат по MID директива, която е задължителна за всички държави-членки на ЕС и са за напрежение според европейската норма, а именно между 207 и 253 волта. „Всички електромери, които се поставят, отговорят на стандартите в България и Европейския съюз и са снабдени с хардуерна и софтуерна защита, за да се гарантира най-високо качество на предоставяната услуга“, коментира Илиян Мутафчиев, директор „Мерене и управление на данните“ в ЧЕЗ.

По-високи глоби за крадците на ток ще предложи енергийният регулатор. Според новите правила, ако някой бъде хванат, че се е присъединил незаконно към мрежата ще му се начисляват сметките за шест месеца назад, а не за три, както е сега.

Според данните на най-голямото ЕРП у нас – всеки четвърти веднъж откраднал – повтаря. През 2018-та ЧЕЗ са хванали над 6600 кражби на ток – на бедни, богати, на домакинства и на фирми. Другите две енергодружества също търпят такива загуби. В Южна България EVN е установило над 2700 злоупотреби за около милион и 200 хиляди лева. а на североизток миналата година Eнерго-Про е засякло 3500 случая на незаконно ползване на ток за над 2 милиона и 500 хиляди лева, информира в.Монитор.

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ са хванали собственици на луксозна къща в столичния квартал Драгалевци в кражба седем пъти за последните пет години. Краден ток ЕРП-тата засичат и в ресторанти, сладкарски цехове, развъдници. Рецидивистите рекордьори са с над 12 кражби. Според електроразпределителните дружества трябват по-високи глоби, за да стреснат крадците, защото иначе страдат изрядните с аварии. Кражбата на ток е престъпление по закон. Ако се случи за пръв път, нарушителят може да получи до 5 г. затвор и глоба до 15 хиляди лева. Повторната кражба се наказва с до 8 години лишаване от свобода и 20 хиляди лева.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *