От днес е в сила таванът на таксите за картови плащания в ЕС

От днес в страните от ЕС влиза в сила таванът върху таксите, които търговците заплащат за обработване на транзакции с дебитни и кредитни карти. Ограниченията важат както за трансграничните, така и за националните картови плащания.

Цената на всички операции с кредитни карти се ограничава до 0,3 на сто от стойността на покупката. При дебитните карти таванът е бъде 0,2 на сто.

Лимитите идват като част от европейското законодателство в сектора, обясни говорителят на ЕК Рикардо Кардосо, отговорен за сектор „Конкуренция“.

„Банките и фирмите за кредитни карти не могат да обяснят защо за една и съща покупка от 100 евро таксите варират от 5 евроцента до 3 евро, в зависимост от държавата. Това бе добър повод да сложим таван на таксите за масовите банкови карти на европейско равнище“, заяви той, цитиран от националното радио.

Новите ограничения вероятно ще провокират повече електронни плащания.

„Би трябвало търговците да предлагат по-евтини услуги на самия потребител и стоки. Това дали ще стане, ще видим“, заяви Красимира Райчева, която оглавява един от най-големите картови оператори в България.

Цената на транзакцията се уговаря между банките и търговците и реално е калкулирана в стойността на стоките или услугите, които купуваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *