От какво се лишават българите

38% от българите се страхуват, че може да загубят работата си в бъдеще (за период до шест месеца), показват резултатите от експресно проучване на НЦИОМ, проведено между 8 и 11 юни, предаде “Фокус”.
Загубата на трудово възнаграждение и страховете от кризата свиват бюджета на домакинствата само до разходите, нужни за оцеляване.
52% от хората вече са се отказали от лятната си почивка (сред най-бедните този дял е 75%). Младите респонденти и столичани най-малко са склонни да се лишат от пътувания и курорти.
40% от градските жители са отложили ремонта и новите мебели за жилищата си. Най-често това са хора със средни доходи, на възраст между 40 и 49 години.
30% от респондентите признават, че от началото на годината досега не могат да си позволят обичайните преди това покупки на вещи за лична употреба.
През последните шест месеца 30% от хората, които имат кредити, признават, че не могат да обслужват вноските си по тях. Нещо повече – 1% от участвалите в изследването са загубили жилището си, най-вероятно като следствие от невъзможността да обслужват кредитните си задължения. 7,4% от интервюираните се страхуват, че може да останат без покрив над главата си вследствие на кризата.
Повечето компании вече са използвали възможността да изпращат служителите си в неплатен отпуск и за намалено работно време и затова в края на този месец предстоят масови съкращания на служители от частния сектор, каза междувременно пред „Фокус” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *