От санкциите срещу Русия печелят Сърбия и Турция

Сърбия планира значително увеличение на износа на свои продукти за Русия, съобщи сръбската Търговско-промишлена палата.

„Количеството, качеството и стабилността на доставките са много важни за успешния експорт на продоволствия за Русия. Можем значително да увеличим обем на износа на хранителни продукти, ако се съблюдават нуждите на руския пазар“, според Търговско-промишлената палата.

Намеренията на Белград са очевидно с пряка връзка с наложеното от Русия ембарго върху внос на хранителни продукти от страни-членки на Европейския съюз като отговор на санкциите на Запада.

Сърбия не е член на ЕС и износът на продукти за руския пазар не би представлявал нарушение на санкциите.

Съгласно официалните данни, обемът на износа на стоки от Сърбия за Русия за първото полугодие на тази година е нараснал с 68% в сравнение със същия период на 2013 г., достигайки 117 млн. долара.

Най-значителен ръст се наблюдава в експорта на ябълки. За първото полугодие Сърбия е изнесла в Русия 32 000 тона ябълки, което е 100% ръст на годишна база.

Своите намерения да се възползват от руското ембарго заявиха и производителите на месо от Аржентина. Към започване на незабавни преговори с Русия по темата призова Мигел Скиарити, президент на Палатата на месопроизводителите на Аржентина. Да изнасят повече месо и други продукти за Русия искат още Бразилия, Чили и Еквадор.

Междувременно ръководителят на „Росселхознадзор“ Сергей Данкверт заяви, че Русия предлага на Турция да увеличи износа си на плодове и зеленчуци за страната му. Той уточни, че въпросът ще бъде обсъден на преговори в петък. /БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *