От София до Ниш по магистрала след 3 години

Планира се магистралата София-Ниш да е готова до края на 2016 година.

Това коментираха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и сръбският ѝ колега Игор Мирович, съобщават от регионалното министерство.

Нашето правителство ще положи максимални усилия пътят да е готов в края на 2016 година, увери Терзиева. По думите ѝ през следващата седмица представители на Министерството на транспорта и регионалното министерство ще имат среща в ЕК за включването на проекта в програмата Connecting Europe Facility.

Мировичзаяви, че по строителството на Коридор№10 от сръбскастрана еималоизвестни проблеми от технически характер исизпълнителитена проектите. Сега вече всички участъци са договорени иняма никакви проблеми.

По отношениена ГКПП Салаш – Ново корито,Терзиева информира, че се планира създаванетона междуведомствена работна групамеждудветедържави, която да следи за изпълнението на необходимата инфраструктура.

Регионалните министри на дветедържавикоментираха развитието на трансграничния регион и възможностите за реализация на проекти от взаимен интерес, които да повишат качеството на живот, достъпността и конкурентоспособността в него.

За тази целможе да бъде използват средства от Европейскиясъюз – финансиранеможе да бъде осигурено от бъдещата програма „Дунав“, от Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за транс-гранично сътрудничество. Терзиева изрази готовностда бъде оказанаекспертнапомощна сръбската страна впроцесана нейнатаевроинтеграция.

След срещатаминистър Терзиева и министър Мирович връчиха 13 договора за безвъзмездна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия на обща стойност над 2.2 млн. евро в рамките на втората покана за набиране на проектни предложения.

Основните дейности по договорите са свързани с предоставяне на подкрепа за реализиране на трансграничнисъвместниинициативи като: инвестиции всъздаванена нови центрове за електронно обучение вУниверситета вНишив НСА- София, създаване на Посетителски център за археология и постоянна археологическа изложба в гр. Димово, разработване на проектна документация за създаването на „Палео парк“ в гр. Вършец, създаване на база данни и развитие на ГИС в предотвратяването и гасенето на горски пожари, разработване на нови туристически продукти и др. Те се финансират от спестени средства от вече приключили проекти по програмата.

До моментапо неяса финансирани 118 договора на обща стойност 32 млн. евро.

Министерството на регионалното развитие на България е Управляващ орган на програмата, а Службата за европейска интеграция на Република Сърбия е Национален партниращ орган.

Преди няколко дни стана ясно, че Брюксел ще финансира с около 40 млн. евро изграждането на отсечката от с. Храбърско до ГКПП Калотина, известна като магистрала „Калотина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *