От ”Фукушима” изтича радиоактивна вода в океана

Изтичането на заразената вода става от технически резервоар, разположен в края на територията на комплекса на АЕЦ, предаде БГНЕС.
Измерването на въздуха над мястото на изтичане на радиоактивната вода е показало хиляда милисиверта на час. Излагането на човек на облъчване от 500 милисиверта за кратко време води до повишен риск от раково заболяване. Това може би е един от източниците на заразяване с радиация на морската вода, смята Нишияма. Той не изключва подобно изтичане на радиация да има и на други места в комплекса на централата. Трябва да ги открием възможно най-бързо, заяви той. Междувременно японският премиер Наото Кан днес за пръв път видя на място огромните разрушения, причинени от природата в североизточните райони на страната. Веднага след като на 11 март гигантските вълни повредиха охлаждащите системи на АЕЦ „Фукушима-1“, премиерът отиде в централата, но днес за пръв път посети някои от десетките села, градчета и по-големи градове, пометени от вълните цунами, предаде Асошиейтед прес.
Облечен в сините работни облекла на спасителните служби, превърнали се почти в униформи на висшите правителствени служители, Кан посети първо Рикудзентаката – град с около 20 000 жители, почти изравнен със земята от водната стихия. Премиерът спря в минута мълчание пред една от полуразрушените сгради. „Това ще е дълга борба, но правителството е с вас. Трябва да бъдем упорити и да не се отчайваме“, каза той. Премиерът отиде до едно от началните училища, превърнато като десетки други училища и спортни зали в евакуационни центрове. Кан увери настанените там 250 души, останали без покрив над главата, че правителството ще продължи да ги подкрепя и да им помага. Общо 25 000 войници, 120 хеликоптера и 65 кораба от японските и американските военоморски силивсе още продължават да търсят труповете на жертвите. Досега е потвърдена смъртта на над 11 700 души.
Японските военни не казват открито, че издирвателните операции ще бъдат прекратени в неделя, но се очаква, че след този ден те ще бъдат много ограничени. Част от безследно изчезналите – около 16 000 души, чиито тела са били отнесени в океана, най-вероятно никога няма да бъдат намерени, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *