От ЦИК до момента отчитат 60.66% отговорили с „да“ на референдума

 
Междинните резултати в ЦИК показват, че най-много гласували на националния референдум с „да“ са хората в Плевенска област – 72,55%, и Търговище – 72,05%. Отрицателните отговори на въпроса за изграждане на нова ядрена централа идват най-категорично от 24-ти избирателен район в София – 47,27%, и Пловдив – 46,20%.
50.81% от гласувалите българи в чужбина са отговорили с „не“ на референдума, 47.26% са отговорили положително. От гласувалите повече от 4 200 български граждани в чужбина, в Москва и Кишинев най-много от тях са дали положителен отговор за развитието на ядрената енергетика с изграждане на нова ядрена централа – съответно близо 87% и 80%. Българите в Сеул, Дания и Германия в мнозинството от гласовете си са казали „не“ на въпроса.
Говорителят на ЦИК Бисер Троянов допълни:
Обобщението, което ще направим, е при въведени всички секционни протоколи на територията на страната. Те приключиха преброяването малко след 2.30 часа през нощта. 60.66% от гласоподавателите са отговорили с „да“, 37,93% от явилите се вчера пред урните са отговорили с „не“. 1,4% е общият обем недействителни бюлетини, което е допустимо за този вид избор. Най-активно гласуваха в област Плевен. Там отчитаме и гласоподавателите, в сравнение с цялата страна, с най-висок процент отговори „да“ – 72.55%.
В ЦИК се въведоха всички 44 протокол-грами от гласуването в чужбина. Най-много гласове са подадени в трите секции в Германия – общо 650 български граждани вчера са се явили на референдума. Те обаче са отговорили с най-много гласове „не“ – 432 гласа в подкрепа на отрицателния отговор. Сравнително висока е активността и в секциите ни в Лондон, Великобритания, и в Брюксел, Белгия – по 424 български граждани, които са се явили. Най-много са отговорили с „да“ – 118 гласа, в секцията ни в Москва, Русия.
Към този час в ЦИК 17 Районни избирателни комисии са пристигнали и са предали екземплярите от секционните протоколи за повторното им въвеждане. Имаме готовността останалите комисии да пристигнат също днес, както и бързо да бъде въведена повторната обработка на данните от гласуването.
Окончателните резултати от преброяването на гласовете в Плевен показват, че жителите на Белене са най-активни при гласуването. С „не“ са отговорили 7% от гласувалите, а останалите 93% са подкрепили идеята за изграждане на нова ядрена площадка.
Хората от Хасковска област искат развитието на ядрената енергетика. Съотношението е 64,45% „за“ срещу 35,55% „против“, според окончателно обработените протоколи.
След обработката на всичките протоколи във Видин става ясно, че избирателната активност е 22,26%. Близо 70% от упражнилите правото си на глас казаха „да“.
62,8% от гласувалите в Ловешка област са дали положителен вот, сочат окончателните резултати от преброяването. 21,75% е избирателна активност.
71,54% от гласувалите жители на Разградска област са се обявили „за“ развитието на атомна енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. При изключително ниска избирателна активност и без нарушения премина там първият национален референдум в демократичната ни история.
В Пазарджишка област в референдума са участвали близо 18% от избирателите, превес имат гласувалите с „да“, показват данните от всички обработени протоколи на секционните комисии.
66,54% от избирателите в Шуменска област също са гласували с „да“. Според окончателните данни, избирателната активност там е 17,88%.
В Русенска област почти 58% от гласувалите са отговорили с „да“, според 100% обработени протоколи от всичките секции. Избирателната активност е 20,26%.
Окончателни данни за избирателната активност се очакват по-късно през деня, съобщи още говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *