От 1 май се преминава изцяло към електронни рецепти

Личните лекари в София имат готовност и вече издават електронни рецепти и това ни улеснява и спестява време, което ще е прегледи, коментира пред Столица.bg д-р Георги Миндов, председател на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари.

Електронна рецепта замества хартиената - tvstz.com

От 1 май т. г. се преминава изцяло към електронни рецепти и отпада хартиения носител. Д-р Миндов уточни, че за хронично болните отпадат и рецептурните книжки и ще има електронни книжки за изписаните лекарства. Електронната рецепта се подписва с електронен подпис и се изпраща но Националната система, а личния лекар получава референтен номер, с който се потвърждава, че рецептата е получена, информира economynews.bg.

Новата система ще се изпробва от лекари и фармацевти в продължение на две седмици. Към момента затруднения с новите електронни рецепти имат аптеките. В София личните лекари вече издават електронни рецепти, за да могат и аптеките да си активират програмите, нов софтуер, за да няма връщане на пациенти. Пациентите отиват в аптеката и по ЕГН фармацевтите ги намират в системата и им дават предписаните лекарства. Не трябва да се изисква лична карта.

От днес лекарите започват да издават електронни рецепти - Новини

Според председателя на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари д-р Миндов в реално време ще има прозрачност и контрол на системата на количествата лекарства. Подготовката за аптеките е около две седмици и към момента някои аптеки изпитват технически затруднения с внедряването и проучването на софтуера. Други вече са готови да изпробват системата на практика.

Електронната рецепта: От утре аптеките и личните лекари ще имат достъп до системата - bTV Новините

В аптеките ще се признават всички хартиени рецепти, издадени преди 1 май. това ще продължи до октомври т. г. Ако има обаче хартиена рецепта, не може да се издаде и електронна, защото системата веднага те блокира, обясни д-р Миндов. Така наред с електронните направления вече в България има и електронни рецепти. Според собственици на аптеки нововъведението е вдигнало двойно таксата за поддържане на софтуера. Към момента няма позиция на фармацевтичния сектор и от собствениците на аптеки по отношение на новите електронни рецепти.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *