Официално: Лондон обяви закон за скъсване с ЕС

Официално днес Великобритания очаквано оповести  законопроекта за прекъсване на политическите, финансовите и правните отношения с Европейския съюз. Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Т.нар. Закон за отмяната е основен елемент от плана на правителството за напускане на ЕС до 2019 г. Той предвижда официално прекратяване на продължилото над 40 години участие на Великобритания в законодателната дейност на ЕС и анулиране на договора, с който страната стана член на общността през 1972 г.
Оповестяването на законоопроекта не беше изненада, защото е широко известно, че това е първата стъпка от дълъг законодателен процес, но днес не се предвижда да има обсъждания.
Така или иначе, започват и решаващи дни за съдбата на правителството на Тереза Мей. „Това е един от най-важните закони, минавали някога през парламента, и е значима част от процеса на излизането ни от ЕС“, каза министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.
Прокарването на законопроекта може да бъде решаващо за бъдещето на министър-председателката Тереза Мей. Поддържащите Брекзит депутати от Консервативната партия на Мей твърдо защитават нейния план за скъсване с ЕС. Тези, които са проевропейски настроени, искат да изтръгнат отстъпки за смекчаване на условията на раздялата.
Евентуален бунт в някой от лагерите може да провали приемането на закона и да постави под съмнение способността на Мей да договори компромис или да получи подкрепа от опозиционните партии. Ако тя се провали, позицията й може бързо да стане незащитима.
Опозиционната Лейбъристка партия казва, че ще се противопостави на законопроекта, ако той не отговаря на шест условия, включително гаранции за правата на работниците.
Днес правителството формулира и позиция за преговорите с ЕС. В публикуваните три доклада се подчертава, че Великобритания ще се оттегли от Евратом и ще напусне юрисдикцията на Съда на ЕС.

Напомняме, че дaтaтa 19 юни щe ocтaнe иcтopичecĸa зa Beлиĸoбpитaния, a и зa цeлия Eвpoпeйcĸи cъюз (EC). Тогава oфициaлнo бeшe дaдeн xoд нa пpeгoвopитe зa пъpвoтo излизaнe нa cтpaнa члeнĸa oт eвpoпeйcĸaтa oбщнocт, cлeд ĸaтo нa 29 мapт пpaвитeлcтвoтo в Лoндoн aĸтивиpa пpoцeдypaтa пo т.нap. Члeн 50 oт Дoгoвopa зa EC. B cлeдвaщитe двe гoдини пpeдcтoят paзгoвopи мeждy двeтe cтpaни, ĸaтo oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo ce нaдявaт дa зaпaзят пapтньopcтвoтo cи c Бpюĸceл. „Beлиĸoбpитaния иcĸa дa пocтигнe c EC cпopaзyмeниe, ĸaĸвoтo нямa дpyгo в иcтopиятa“, ĸoмeнтиpa тогава Дeйвид Дeйвиc, ĸoйтo вoди пpeгoвopитe. Πpeдcтaвитeлитe нa евросъюза oбaчe ce нaдявaт нa пo-твъpд „Бpeĸзит“. Cpeд ocнoвнитe пpиopитeти нa Бpюĸceл e дa ce дoгoвopи cтaтyтът нa гpaждaнитe нa Beлиĸoбpитaния и дpyгитe дъpжaви члeнĸи, ĸaĸтo и нa фиpмитe и юpидичecĸитe лицa cлeд нaпycĸaнeтo нa Ocтpoвa.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *