Офшорни фирми ще могат да държат до 9,99% от банки

Офшорни фирми ще могат да държат до 9,99% от която и да е българска банка. Това ще стане възможно, ако обсъжданото премахване на забраната за участие на такива компании във финансови институции, застрахователни и пенсионни дружества стане реалност. Тази норма беше въведена от началото на годината по предложение на депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев, припомни в-к „Преса“.

Депутатът от ДПС Цонев обаче предложи да се внесе промяна в нормата, като неговата идея е действието на забраната да се ограничи до акционерите, държащи неквалифицирано дялово участие. Ако това влезе в сила следва, че анонимните компании биха могли да станат собственици на 9,99 на сто от някоя банка. В случая със застрахователните дружества, със същия процент акции офшорките ще могат да участват в общото им събрание.

Предложението на Йордан Цонев предвижда още анонимните фирми да могат да притежават минимални пакети от ценните книжа на инвестиционни посредници, колективни инвестиционни схеми, професионални спортни клубове, платежни институции, медии, социологически агенции, мобилни оператори, както и от държавни и общински дружества.

Според депутатът сегашната забранаограничава сериозно офшорките, като те не могат да бъдат собственици на нито една акция в дружествата у нас. По неговите думи подобен процент от пакета ценни книжа не позволява на компаниите да се месят в дейността на дружествата, така че техният лиценз може да бъде отнет лесно, в случай, че откажат да обявят реалния си собственик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *