Оценка на корупцията ще става по нов регламент

Международният валутен фонд (МВФ) обяви приемането на нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни членки, като подчерта, че корупцията подкопава растежа, инвестициите и данъчните приходи, предаде Франс прес.Новата рамка е одобрена от управителния съвет на МВФ на 6 април. Тя позволява на екипите на институцията да правят редовни оценки на естеството и степента на корупцията. Този подход ще започне да се прилага от 1 юли, съобщи представител на МВФ.
„Знаем, че корупцията засяга бедните и подронва доверието в институциите“, заяви в блог управляващият директор на Фонда Кристин Лагард. „Набляга се на управлението изобщо, а не само на корупцията, тъй като слабостите в управлението обикновено създават условия за корупция“, уточни МВФ.
Фондът подчерта, че борбата с корупцията не трябва да се свежда до вкарването на виновните в затвора, за да е ефикасна. „Дългосрочната й ефикасност се нуждае от съществени реформи на регламентите и институциите, за да се подобри прозрачността и отговорното поведение“, заяви МВФ.
Фондът вече възнамерява да се бори и с частни фирми, които участват в корупционни практики или помагат за прането на пари. За тази цел страните членки на МВФ са подканени „доброволно да приемат оценка на тяхната нормативна и институционна рамка“ по време на годишните мониторингови мисии на МВФ. „Ще се проверява дали те криминализират и издават присъди за подкупване на чуждестранни длъжностни лица и дали имат подходящи механизми за изкореняване на прането и укриването на мръсни пари“, уточнява Фондът.
Корупцията поглъща 2 процента от световното богатство всяка година и вреди на справедливото разпределяне на икономическия растеж, се казва в доклад на МВФ от май 2016 година.
По оценки на Фонда всяка година по света се дават подкупи в общ размер между 1,5 трилиона долара и 2 трилиона долара.
„Знаем също, че корупцията демотивира младите от образованието и професионалното обучение, защото успехът зависи от това кого познаваш, а не какво знаеш“, отбелязва Кристин Лагард.
МВФ няма полицейски правомощия в борбата с корупцията, но може да упражнява известен натиск чрез програмите си за финансова помощ. Фондът например постави като условие за отпускане на допълнителни средства на Украйна не само да се извършат реформи, а и да се постигне реален напредък в борбата в повсеместната корупция в тази страна, отбелязва АФП.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *