ОЦК-Кърджали от днес е без ръководство, новият собственик дава по 280 лв. заплати

Едномесечното предизвестие на изпълнителния директор Славея Стоянова е изтекло вчера. От днес тя е безработна. Вчера икономическият директор Валентин Манев и техническият Красимир Кутелов са внесли заявленията си за напускане заради неизплащането на възнагражденията им за повече от половин година, информира БГНЕС.
Над 60 металурзи през последните два дни са подали в деловодството документи за напускане. Все още в завода се водят на работа 98 души, сред които десетина жени в майчинство. Става въпрос предимно работници от цинковото производство, които се надяват да бъдат наети от новия собственик „Хармони 2012“. Първа инвестиционна банка, която е основен кредитор на металургичното предприятие и с която новият инвеститор е свързан, е оторизирала двама служители от местния клон на финансовата институция да контролират все още неясната ситуация в комбината.
Не е известно и кога ще бъде възстановен производственият цикъл, окончателно спрян през миналия декември. От назначените на граждански договор към банката 17 работници, поддържащи непрекъсваемия режим на пещите и енергоснабдяването, са останали 11. На тях временният работодател е предложил 280 лева заплата. Тази сума е с 10 лева по-малко от минималната, докато първоначалното възнаграждение по договора е било 400 лева. „Това се прави с цел да не плащат данъци, но не е възможно да се работи на 5-сменен режим срещу такива пари“, коментираха работници.
На последната публична продажба на активите на ОЦК една от фирмите на Валентин Захариев „Стил комотидис“ спечели пречиствателната станция за промишлени отпадни води, като предложи цена от 1 933 000 лева при първоначална цена 1 538 153 лева. Сумата обаче не беше внесена по специалната сметка на съдебния изпълнител в 7-дневния срок. По неофициална информация днес „Хармони 2012“, която се класира втора тогава, е превела парите и на практика става собственик и на това възлово звено в комбината. Поредният търг е насрочен за 27 ноември, когато ще се продават останалите активи на завода.
На 27 ноември тази година ще се проведе публичната продажба на 63 имота от производствената площадка на Оловно-цинковия комплекс /ОЦК/ в Кърджали. Това стана ясно миналата седмица.
От 26 октомври до 26 ноември тече едномесечният срок, в който кандидат-купувачите могат да разгледат документацията в Районния съд, в служба „съдебно изпълнение“ или в кантората на съдебния изпълнител. Продажбата е по иска на Първа инвестиционна банка /ПИБ/, която е основен кредитор на металургичното предприятие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *