ОЦК-Кърджали: Протест последен

Металургът Милчо Костов, отчаян от липсата на работа и пари, заплаши да скочи от комина на комбината
Служителят не е получавал заплата от февруари. Той обясни: „Десет дена съм без ток, над 500 лева имам борчове. Вече и магазините спряха да ми дават храна. По добре да се самоубия, отколкото да мъча семейството си. Това не е един, два месеца, това са шест месеца, откакто седим без заплата. на нас ни дойде до гуша, само ни лъжат – понеделник, петък, понеделник, петък, е стига де“.
Работниците решиха да подадат заявления за напускане в края на юни. Сред тях ще са и смените, които поддържат металургичните пещи. Това означава, че няма кой да се грижи за технологичния цикъл и производството няма да бъде възстановено. Ако пещите спрат, металът ще изстине и трябва да бъдат разрушени напълно и построени отново, за да заработи предприятието.
С напускането на металурзите идва и краят на Оловно-цинковия комплекс. Синдикатите обвиняват за това една от банките-кредитори, която запорира голяма част от имуществото. Чуха се и призиви за блокада на сградата на институцията.
Междувременно тази сутрин в студиото на проправителствената  bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира, че спирането на някои производства в комбината няма да застраши околната среда, каквито предупреждения имаше от страна на работниците. Една такава мярка обаче ще попречи на решаването на проблемите в задлъжнялото предприятие. По думите на Добрев инвеститорски интерес към него все още има.
Впоследствие в НС министърът коментира, че  е имал среща с представители на полската компания „Селезия“, които се интересуват от наемане и евентуално закупуване на ОЦК – Кърджали. От полската компания се интересували от дълговете на комбината в Кърджали, информира БТА.
„Дали сме възможност на хората, които напускат, да започнат работа в „КЦМ“ – Пловдив и в новата концесия на „Върба  Батанци“, каза министърът. Синдикалисти отново припомнят, че това е поредната голяма лъжа на управляващите. В КЦМ има списък с над 400 желаещи за работа и едва ли някой ще се откаже, за да освободи място на металурзите. А и тази идея по своята глупост се родее с онази другата:  местенето на данъчните от София в Търново и митниците от столицата в Русе.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *