Очаквано: Кредитните агенции се заеха с Турция

Най-пъргаво реагира международната агенция Мудис, която  постави бързо кредитния рейтинг на Турция в списъка за преразглеждане към понижение. Това ставя ясно от прессъобщение, публикувано от руската агенция ТАСС и препредадено от БТА. Към момента на страната е определен рейтинг „Baa3“ (лат. букви).
„Преразглеждането се дължи на необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се взимат предвид вече съществуващите проблеми в тези области“, отбелязва агенцията в съобщението до медиите.
Според Мудис въпреки провала на преврата самият факт, че е възникнал, свидетелства вече за широк кръг политически проблеми, които от своя страна сериозно влияят и на икономиката на страната.
При преразглеждането ще бъдат отчетени устойчивият спад на вътрешното търсене, който по мнението на анализаторите от агенцията ще тегли надолу икономическия растеж през идните две-три години, отслабването на предсказуемостта на политиката, а също и намаляването на достъпа до външна ликвидност предвид големите нужди на страната от външни заеми в условията на повишена вътрешна и международна пазарна нестабилност.

Макар и не на първо място агенцията предвижда и сериозен отлив на чуждестранни инвеститори, както и силния спад в един от най-печелившите отрасли на турската икономика – туризма, който след разрива в руско-турските отношения сега  изпитва втори сериозен шок и отлив на чуждестранни туристи от турските курорти.

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *