Очакват богата гроздова реколта в Русенско

Гроздоберът тази година в област Русе, при който се очаква изключително добра реколта, трябва да започне от 30 август. Това решение разпространи териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното в Русе.

В резултат на наблюдението на експертите за динамиката на зреене на гроздето е решено брането на белите сортове „Мискет“, „Отонел“, „Пино Шардоне“ и „Совиньон Блан“ да започне на 30 август. Прибирането на „Траминер“, „Ркацители“ и другите бели сортове е най-подходящо да започне от 7 септември. Експертите в териториалната дирекция смятат, че „Каберне Совиньон“, „Мерло“ и всички други червени сортове трябва да се берат от 10 септември.

Сухото и топло време през това лято, което унищожи зърнените култури, е било изключително благоприятно за русенските лозари и винопроизводители, оценяват експертите от териториалната дирекция. Условията са били максимална пречка срещу развитие на каквито и да е болести по лозята. Гроздовата реколта ще е много добра – и по количество и по захарност. Няма да има нужда влагане на захар при производството на вино, казаха в дирекцията, цитирани от БТА.

Около 45 000 декара лозя съществуват „на книга“ в Русенска област, но реално се експлоатират около 14 000 декара. Най-голяма част от плододаващите лозя се намира в района на селата Пиргово и Мечка. Новите лозови насаждения в Русенския район са около 500 декара. Задачата е да се обновяват вече застарелите лозя, смятат в териториалната дирекция. Необходимата инвестиция от около 3000 лева за декар ново лозе се запазва и през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *