Очакват годишен ръст от 12-13% в строителството до 2010 г.

По данни на Българска строителна камара се очаква годишен ръст от около 12-13 процента в отрасъл „Строителство“ до 2010 г. Строителството дава 4,7 процента от брутния вътрешен продукт на България, съобщиха организаторите от Булгарреклама на специализираната изложба „Българска строителна седмица“.

За периода 2003 – 2005 ръстът на строителната продукция (ново строителство, ремонт, саниране, строителни материали) е 18-18,3 на сто.

Освен развитието на промишленото и гражданското строителство в следващите няколко години, особено след бъдещото присъединяване на България към Европейския съюз, ръст ще бележи и инвестиционното строителство за националната и регионалната структура.

По данни на Дирекция национален строителен контрол до края на 2006 година в страната ще са построени около 22 000 нови жилищни сгради. От края на 2006 и през цялата 2007 година ще се подготвят международни търгове за големи обекти като строителство на Дунав мост-2, магистрали в Северна и Южна България, околовръстен път на София, разширение на дунавски и черноморски пристанища, регионални летища.

Планираните в бюджетната рамка на Европейския съюз инвестиции за България за периода 2007 – 2010 са над 4,7 млрд. евро, като само за първите 16 месеца на този период трябва да бъдат усвоени 1,7 млрд., подчертават организаторите на „Българска строителна седмица“.

В шестото издание на изложението, което ще се проведе в Международния изложбен център от 10 до 15 март, ще участват над 500 фирми.

На площ от 12 000 кв. м ще се представят компании от 22 страни, сред които Германия, Великобритания, Австрия, Чехия, Турция, Полша, Италия, Македония, Румъния, САЩ, Испания, Словакия и Гърция.

По време на изложението ще се организират две конференции по проблемите на законодателните промени и нормативна уредба в строителния сектор и еврофондовете и финансиране на инфраструктурни проекти в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *