Очакват ни драматични преструктурирания и придобивания

Ако допуснем, че антикризисната програма на правителството ще е достатъчно активна и с фокус към капиталовите пазари, това задължително ще доведе до рязко повишаване на капитализацията. За съжаление в момента единствено административната намеса може драстично да промени пазарната капитализация и ликвидност на борсата. Това заяви пред „Класа“ Иво Сеизов, изпълнителен директор на „Булброкърс“, който представи прогноза за движението на индексите до края на годината.
Според него ситуацията е изключително интересна поради факта, че според много анализатори икономическата криза все още не се е отразила с пълна сила върху икономиката ни. От друга страна, българската борса следва тенденциите на големите борси в Европа и зад Океана, които показват признаци на излизане от кризата.
„Бих посъветвал инвеститорите на БФБ да следят от близо Dow Jones, цената на златото и петрола, както и съотношението евро/долар, защото в момента има много силна зависимост. Очакванията ми за тези инструменти и индекси в следващите 3 месеца са, че: Dow Jones Industrial Average ще продължи тренда си след плитки корекции в зоната на 9 500 до 10 500 пункта, като слизане под долната граница означава консолидация на нива около 8 500 пункта. В зависимост от това продължаване на възходящия тренд ще се отрази благоприятно в посока 1.52 – 1.55 евро за долар и 85 – 90 долара за барел суров петрол (Sweet crude oil), докато консолидация на Dow Jones ще доведе до 1.35 – 1.40 евро за долар и петрол в зоната на 70 долара за барел. Всичко това може да доведе до Sofix в зоната на 550 -700 пункта в следващите шест месеца, при евентуален позитивен сценарий навън, или до 350 – 400 при отлив на инвеститорите“, твърди експертът.
„Очакванията са ми до края на годината основният борсов индекс SOFIX да се понижи до около 400 пункта, след което да консолидира в тесни граници за няколко месеца“, заяви Петър Пешев, брокер на финансови инструменти, ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД.
„Ситуацията в икономиката и финансовия сектор, както и променената ликвидност, вероятно са задвижили процеси на преосмисляне на стратегиите на публичните компании.
Тепърва ще ставаме свидетели на драматични преструктурирания и придобивания“, посочва Сеизов.
Според Петър Пешев може да се очакват сделки по придобивания на публични компании. Характерно за българските публични компании е, че един акционер или няколко свързани лица притежават над 50% дял от акционерния капитал. При добри финансови условия или пък при липса на ликвидност те ще са готови да продадат своите мажоритарни участия. Първа инвестиционна банка, „Монбат”, „Софарма” са малка част от компаниите, които биха били интересни за международните инвеститори, посочва Пешев.

Краят на кризата – оптимистичен и песимистичен вариант

„Много експерти прогнозират изключително тежка зима. Периодът е труден за неподготвените и закъснелите. За тези, които са планирали оптимално бизнеса или са взели бързи решения и адекватни действия, впоследствие нещата по-скоро имат оптимистичен характер“, посочва още Иво Сеизов. Той прогнозира, че периодът ще въздейства като здравословна детоксикация на бизнеса.
Икономическата ситуация остава доста сложна и трудно предвидима, коментира от своя страна Петър Пешев.
„България е малка и отворена икономика и лесно се влияе от международните тенденции. Най-лошото, като фалити на големи мултинационални корпорации, най-вероятно е история. Компаниите с лоши бизнес модели, големи задължения и спад в приходите може и да не оцелеят“, допълва Пешев.

Материалътне е препоръка за вземането на инвестиционни решения.

Людмила Куюмджиева
Надежда Бочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *