Очакват се 100 млн зрители да гледат днешния първи дебат Клинтън-Тръмп

Първият от трите телевизионни дебата между претендентите за Белия дом ще се проведе тази вечер и очакванията са, че той може да бъде наблюдаван от близо 100 милиона зрители.

 

 

Това е интерес към телевизионно предаване, какъвто може да предизвика единствено най-популярното спортно събитие – Супербоул, финалът на турнира по американски футбол. Дебатът между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп е определян като вероятно най-очакваното телевизионно събитие в американската политика от много години насам.

Той ще е в Университета „Хофстра“ в Хемпстед, щата Ню Йорк, започва в 21 часа местно време (4 часа сутринта във вторник българско време) и ще продължи 90 минути.

Какво ще се случи

Мятото и датата се определят почти година по-рано, подготовката започва веднага и двата екипа преговарят по всевъзможни подробности – от водещите журналисти (довечера това ще е Лестър Холт от NBC News) през декора и силата на прожекторите до температурата в залата.

Форматът на първия и третия дебат представлява 6 сегмента по 15 минути, посветени на отделни теми. Водещият задава въпрос, Клинтън и Тръмп имат по 2 минути да отговорят, след което двамата се впускат в спор, а водещият следи всеки от тях да не получава повече време от другия, информира dnevnik.bg.

Вторият дебат на 9 октомври в Университета „Вашингтон“ в Сейнт Луис, щата Мисури, ще бъде с двама водещи – Марта Радац от предаването This Week на ABC и Андерсън Купър от CNN. Тук форматът ще е по-различен – среща на политик с избиратели (т.нар. town meeting), на която те директно задават на кандидатите половината от въпросите. Другата половина от темите са подбрани сред тези, които вълнуват най-много американците, включително по социалните мрежи. Избирателите в залата не са регистрирани като привърженици на някоя от двете партии и са подбрани от Gallup Organization.

 

Какво казват анализатори

„Клинтън преживя много лоша седмица“, коментира пред „Дневник“ д-р Елизабет Шърман, която преподава политически науки в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия. „Пневмонията ѝ бе част от това и фактът, че не го разкри дори на част от сътрудниците си или на публиката, съвпадна с впечатлението, че не е искрена, че не е прозрачна, че може да има таен дневен ред“. „Доналд Тръмп е по новините всеки ден, но, от друга страна, имаше много добра седмица. Възгледите му стават по-умерени, не говори толкова необмислено, колкото преди“. Според д-р Шърман това е част от опитите на бизнесмена да повлияе на умерените гласоподаватели.

„Очакваме до 100 млн. зрители. В кръчмите и салоните за красота хората говорят за това, независимо дали харесват кандидатите“, отбеляза пред“Дневник“ изследователят на общественото мнение Джон Зогби. „В първия истински модерен дебат – Джон Ф. Кенеди срещу Ричард Никсън, Никсън влезе като вицепрезидент, но Кенеди спечели дебата“, припомня той. „През 1976 на дебата между Джими Картър и тогавашния президент Джералд Форд, Форд направи голяма грешка – заяви, че Източна Европа не е под съветски контрол и това му навреди сериозно. По-късно изгуби изборите само с 1 процентен пункт разлика“.

„Дали г-жа Клинтън ще бъде подготвена за дебата? Абсолютно. Подготвена ли е да бъде президент? Разбира се, достатъчно умна е, познава тематиката. Но това не е достатъчно. Чувстват ли се американците близки с нея? Могат ли да кажат „Бих пил по бира с тази дама“, както казваха за Ал Гор? Вярвате или не, това е много важен фактор. В случая на Тръмп, тя трябва да внимава да не проявява прекалено много емоции.

Тръмп влиза с огромни преимущества, едното от които обяви сам – „Мога да застрелям човек в центъра на Манхатън и да не загубя гласоподаватели“. У него има автентичност, която е трудно да си представим, но я има. „Очаквате помпозен, арогантен, корумпиран фукльо, който се възползва от системата и това съм аз“ – някак си това се възприема като автентичност, докато всеки опит на Хилъри да внесе искреност, да се преобрази, изглежда неавтентичен. Той трябва да внимава да не се прояви като хулиган. Всички очакват да няма граници на дебата – Бил Клинтън, Моника Люински, такива неща. Зависи как го прецени публиката.“

Има ли смисъл

Дебатът идва само 6 седмици преди гласуването на 8 ноември и мнозина избиратели за пръв път по-активно ще се включат в кампанията и ще вият Клинтън и Тръмп заедно на подиума. Поради това и двете страни полагат усилия да представят опонента неподходящ и неподготвен да бъде държавен глава и главнокомандващ на ядрена сила.

Колкото нажежени са страстите в тази кампания, толкова разгорещени са споровете дали изобщо ще има някакъв ефект от дебата върху избирателите. Мнозина анализатори казват, че Америка е разделена на два почти непримирими лагера и че неповторимият стил на Тръмп е превърнал всичко в шоу, в което не може да се води сериозен разговор.

Но има и гласове, напомнящи, че претендентите са били по вечерни развлекателни програми или са се срещали директно с американците, но избягват сериозен телевизионен разговор и разпращат посланията си чрез други средства. Според тях национален телевизионен дебат е възможност не само те взаимно да се нападат и дебнат за грешки, но и добър журналист да притиска и двамата с неудобни, но важни въпроси.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *