Очаква ни наплив от полски яйца и пилешко месо

Тази година католическата църква празнува най-важния си християнски празник на 31 март. След това за излишъците от яйца ще се търсят чуждестранни пазари и голяма част от тях по всяка вероятност ще бъдат насочени към нашата страна, коментират от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
Защо българските производители не искат вносни яйца
В случая за българските потребители съществува известен риск от вносната продукция, тъй като е възможно при пристигането ѝ на родния пазар, тя да бъде близо до изтичане срока на годност. От бранша обясняват, че едно яйце е най-добро за консумация до седмия ден след снасянето му, а е годно 28 дни. След като стоката престои известно време по щандовете на европейските магазини и впоследствие бъде транспортирана до българските, тези дни ще бъдат намалени.
От Асоциацията очакват най-голям наплив от Полша, която в момента е ключов доставчик на яйца в Европа. Според тях обаче вносът на големи количества от продукта ще дискриминира българските производители, тъй като те ще се продават на по-ниски цени от произведените у нас.
Като основна причина за това от бранша виждат по-високите европейски субсидии, които според тях останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС) получават. Производителите изразяват недоволството си от новото разпределение на бюджета по Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период (2004-2020 г.), тъй като очакваната от тях сума е била намалена с 30%.
Ще внасяме ли пилета с вода
Междувременно от Асоциацията на месопреработвателите в България съобщиха, че полски компании проявяват интерес към внасянето на пилешко месо у нас. Няколко компании вече са отправили запитвания към българските търговски вериги.
Този интерес се е засилил след влизането в сила на наредбата, която ограничава продажбата на птиче месо с добавена вода, коментира изданието. Съгласно текстовете в целите пилета и в предлаганите на пазара разфасовки не трябва да има повече от 4,3% добавена вода.
Месопреработвателите са категорични, че клаузите на документа позволяват подобен тип дискриминация на българските фирми. Те са завели дело срещу приетата наредба и иск за отмяна на спорните текстове. Очакванията им са, че съдебното решение ще бъде в тяхна полза, тъй като документът не е предварително съгласуван с Европейската комисия (ЕК).
Защитниците на наредбата обаче са на мнение, че не е нужно той да се съгласува с Брюксел, защото въвежда допълнителни ограничения на национално ниво, които не касаят други държави в ЕС. Основната цел на изготвянето му е да се защитят правата на потребителите.
Полша – основен европейски износител на всякакви храни
Полша е един от основните износители на храни както в Европа, така и в България, заяви в интервю специално за Econ.bg и Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По думите му, от нетен вносител в миналото, бившата социалистическа държава се е превърнала в снабдител на стоки от почти всички хранителни групи.
У нас полските производители внасят главно яйца, плодове, зеленчуци (лук, картофи, домати), свинско месо и др.
Едуард Стойчев също посочи, че полската икономика е белязала сериозен подем благодарение на „страховитото“ усвояване на европейските субсидии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *