Очаква се още негативен натиск върху пазара на бизнес имоти на Острова

Стагнацията на инвестиционния пазар за имоти във Великобритания продължава и през юни. От 25 ключови индикатора за доходността, които консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W) следи, нито един не се е покачил, а шест са отчели лек спад през второто тримесечие на годината. Други девет индикатора се намират под сериозен натиск и се очаква да се понижат в близко време.
Въпреки че перспективите пред доходността от първокласните имоти в страната са най-позитивни от юли 2006 г. насам, от компанията смятат, че наемният пазар все още се намира под сериозен натиск.
От въпросните индикатори за 21 прогнозите са по-скоро отрицателни, тъй като безработицата се очаква да се повиши още повече през 2010 г., икономическият ръст ще бъде ограничен, а потреблението и бизнес инвестициите вероятно още ще се понижават в краткосрочен план.
Наемният пазар на сегмента на търговски площи е засегнат от задълбочаващата се поляризация в търсенето между първокласни и второстепенни площи, което се усеща най-остро в северните региони на страната. Въпреки че всеобщото мнение е, че най-сериозните жертви на търговския сегмент вече са отчетени, пазарните условия ще останат затруднени още известно време, смятат от C&W.
Инвеститорите във Великобритания все още са свръхпредпазливи относно риска и търсенето е насочено главно към най-качествените активи. Поради ограниченото предлагане на качествени площи на пазара дихотомията между търсене и предлагане отчасти обяснява корекцията в доходността от първокласните площи, казват от компанията.
Експертите обаче посочват и някои положителни тенденции на британския пазар.
„Несъмнено отчитаме минимално възраждане на капиталите на инвестиционния пазар със стабилизиране на доходността на няколко сегмента и с числено превъзходство на купувачите над продавачите”, казва Дейвид Ъруин, директор „Капиталови пазари“ за Великобритания.
Наскоро бе съобщено, че стойността на сделките в централен Лондон през второто тримесечие на 2009 г. се е увеличила със 110% спрямо първото и е достигнала 1,43 млрд. паунда.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *