Реколтата е 5,4 млн. тона пшеница, с 25 % по-високи изкупни цени

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. тона. Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите, които бяха представени на Консултативния съвет по зърното.Очаква се реколта от5,4 млн. тона пшеница.

Резултат с изображение за пшеница

Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна не се оправдаха, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Данните на бранша са подобни – среден добив от около 460 кг от декар. Качеството е различно – в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата, информира economynews.bg.

С около 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. Очаква се реколта от5,4 млн. тона пшеница.При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година. По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет гласува да възложи на министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Представените първи данни за пролетните култури – царевица и слънчоглед показват по-високи добиви.Пресцентър, МЗХГ

Въпреки че не чупим зърнени рекорди с реколтата от пшеница както през 2017 г. по данни на МЗХГ, очакванията за тази стопанска година също са добри. Наскоро МЗХГ излезе с данни, че като теглим чертата реколтата от пшеница тази година е 5,4 млн. тона. Изкупните цени пък са по-високи с 25 процента.

Припомняме, че през 2017 г. ресордното ведомство излезе с данни, че реколтата от пшеница е рекордно висока и е между 5,85 и 5,95 милиона тона. Реколтата беше и по-добра от 2016 г. когато производството на пшеница беше 5,66 милиона тона.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *