Още една държава се присъедини към БРИКС и заменя долара

Доларът постепенно губи своята доминация на световните пазари и в момента една от най-горещите теми в икономическия свят е БРИКС – алиансът между Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, който има за цел да се отдели от американската валута.

Страните от БРИКС увеличават усилията си за дедоларизация, за да използват местни валути при уреждането на международната търговия и да намалят зависимостта си от щатския долар. В тази насока работят и по създаването на нова обща валута.

В момента алиансът се състои от гореизброените пет държави, но деветнадесет други държави са проявили интерес да се присъединят към него.

Усилията на Индонезия за дедоларизация

Според управителя на централната банка на страната Индонезия, тя следва примера на страните от БРИКС в процеса на дедоларизация и се отказва от щатския долар при търговските разплащания и финансовите транзакции.

В изказване на пресконференция след заседанието на Управителния съвет този месец, ръководителят на централната банка потвърди, че Индонезия е въвела системата за търговия с местна валута (LCT).

Той обясни, че индонезийската система за LCT е значително по-конкретна от подхода на БРИКС за дедоларизация, като се има предвид, че Индонезия вече е приложила метода за диверсификация на валутата с няколко държави, включително Тайланд, Малайзия, Китай и Япония. Освен това в началото на май индонезийското правителство планира да подпише споразумение с Южна Корея относно транзакциите в местна валута, отбеляза той.

Понеже САЩ продължават да въоръжават долара, държавите търсят алтернативи – от създаването на нови общи валути до използването на местни валути. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън наскоро призна, че икономическите санкции, използвани от САЩ срещу държави, излагат на риск господстващото положение на долара.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *