Още една крачка до сделката мeждy „Пиреос“ и „Пощенска банка“

Българската народна банка даде предварително одобрение за придобиването на банка „Пиреос“ от „Юробанк“, известна у нас като „Пощенска банка“. Това стана в края на март и отново породи дискусия сред експертите дали окрупняването на банките в България е здравословен процес за сектора или повежда към монополизацията му.

Продажбата на „Пиреос“ е очаквана от пазара и е част от плана на гръцката банкова група за изтегляне от сектора в някои държави. Решението е на базата на сериозната ликвидна помощ, която гръцката банка получи заради банковата криза в страната преди няколко години.

Финансовите специалисти смятат, че подобна сделка ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар. Очаква се пазарният дял на банката да стане над 10% и по този начин ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл. След приключването на сделката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 милиарда и капитал от над 600 милиона евро, коментират запознати.

Едни от противниците на сливането са Асоциацията за защита на потребителите в България. Сделката между „Пощенска банка“ и „Банка Пиреос“ вероятно ще доведе до още един монопол в България, заявиха от асоциацията и призоваха Комисията на финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията да не одобряват сделката. По тяхно мнение Европейската централна банка и Европейската комисия трябва да внимават с одобрението на сделката, която ще бъде в ущърб на потребителите.

Европейският банков надзор, разбира се, продължава да изисква от гръцките банки бързо изчистване на кредитното портфолио. В края на септември 2018 г. банките трябваше да си поставят нови цели. Неофициално се заговори, че банковият надзор си представя, че кредитните институции в Гърция не само ще свалят размера на проблемните кредити под 20 процента до края на 2021 г. , но през 2022 г. ще ги докарат до под 10 на сто.

Със своето разрешение за сделка мeждy „Пиреос“ от „Юробанк“ Упpaвитeлният cъвeт нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa премахна пъpвaтa пpeчĸa пpeд cливaнeтo на двете банки. Paзpeшeниe тpябвa дa дaдe и Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa, за да бъде сделката факт.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *