Още 1 млрд. лв. за „безплатното“ саниране

Правителството продължава да харчи с бясна скорост бюджетния излишък в края на годината. На заседанието вчера министрите решиха да извадят от хазната 1 млрд. лева за разплащания по прословутата програма за „безплатно“ саниране. Това е вторият милиард, който отива за т.нар. Национална програма за енергийна ефективност. Първият вече бе похарчен по подобен начин – в самия край на 2016 г. кабинетът го извади от бюджетния излишък, без да е ясно къде точно ще отидат парите.

Схемата на финансиране на „безплатното“ саниране е толкова непрозрачна и сложна, че Сметната палата отправи остри критики в свой доклад от тази година. Заради тези забележки, както и заради скандалите за прекомерно раздути разходи и некачествени ремонти, правителството „замрази“ временно програмата – до създаване на нови механизми за харчене и контрол.

Вторият милиард за безплатното саниране бе предвиден като опция при гласуването на бюджет 2017, като сумата бе записана „под черта“. Сега парите реално се предоставят на регионалното министерство и с тях ще бъдат разплатени одобрени вече проекти с договори от Българската банка за развитие, обясниха вчера от МРРБ. Оттам посочват, че от общо 2022 многофамилни жилищни сгради със сключени договори по програмата 929 вече са обновени, 576 сгради са в процес на строителство, а други 483 са със започнати дейности по техническо обследване.

Преди няколко месеца Сметната палата отправи недвусмислени критики към начина, по който се финансира програмата. Заради непредвидения 1 млрд. лв. в бюджетните сметки на държавата през 2016 г., но впоследствие отпуснат от бюджетния излишък, одитната институция излезе с доклад, че не се спазва Законът за публичните финанси. Палатата направи забележка, че националната програма е започнала, без да са планирани средства в държавния бюджет за това. Тогава излишъкът в бюджета бе над 3 млрд. лв.

Към ноември хазната излезе на плюс от 2.3 млрд. лв. И както и предни години, на последните си заседания в края на годината правителството гласува огромни извънредни разходи, непланирани в закона за бюджета, както и размествания на средства. Преди седмица министрите приеха предложения за допълнителни разходи за над 700 млн. лв., по-голямата част от които са отново по бюджета на регионалното министерство за завишаване на тавана на харчовете за ремонт на пътища. Изненадващо огромен транш – 120 млн. лева, отиде за увеличаване на капитала на слабо известната държавна компания „Еко Антрацит“, която се занимава с рекултивация на терени. Обяснението – фирмата имала много работа, а малко пари. А Министерството на отбраната ненадейно ще получи допълнителни близо 20 млн. лв. за самолетите МиГ-29, защото премиерът Бойко Борисов откри, че не били предвидени средства за поддръжка и сега машините си стояли приземени, информира в.Сега.

На вчерашната си сбирка министрите одобриха извън милиарда за санирането други 50 млн. лв. допълнителни разходи. От тях около 20 млн. лв. ще отидат към 20 общини за ремонти на пътища и различни местни обекти. Министерският съвет ще получи 4.4 млн. лв. за покриване на данъци за сгради и такса смет. БНТ ще получи 14.2 млн. лв., за да си плати таксите за цифрово разпространение на програмите си. С 390 000 лв. ще се финансира проучване за конструктивно обследване на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Не е ясно защо всички тези разходи се разрешават сега, а не са планирани и направени в рамките на отиващата си година.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *