Още 160 метра остават на Дунав мост 2

Според ръководителя на строежа – главният мениджър на испанската фирма FCC, която го изгражда, инж.Алберто Бергара потокът от автомобили по моста ще тръгне към средата на 2013 г. Дотогава ще са приключили всички изпитателни мерки на най-големия мост по Дунав и ще са направени всички задължителни оценки за неговата надеждност и качество. Въпреки горещините на строежа се работи денонощно. Изливането на бетона става само в 3 часа след полунощ. Тогава от реката повява хлад, температурите падат и стават благоприятни за бетониране. Може да се работи и в жегата, има добавки, които охлаждат смесите, но това би оскъпило строежа. Затова се излива нощем.
В момента се монтират сегментите от връхната конструкция на моста в плавателната част на реката, която е към румънския бряг. За 24 часа се поставят по една двойка сегменти. Това означава, че мостът расте с 8 метра на ден, пише “Стандарт”.
Според проекта дължината на моста над реката е 1391 м. Без оставащите 160 м сметката показва, че 1231 м вече са готови. Изграждат се и подстъпите към него. С тях общата дължина на автомобилния път става 3598 м, а на железния – 3448 м. Готово за движение на влакове със скорост от 160 км е 19-километрово жп трасе. В момента строителите го свързват с моста.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *