Още 50 млн. евро за малък и среден бизнес

Нови 50 млн. евро кредитен ресурс ще бъдат насочени за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) в България. СИБанк и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха в четвъртък споразумение за кредитна линия в размер на 50 млн. евро, като средствата ще се използват за кредитиране на МСП. Банката има ангажимента да удвои този ресурс със собствени средства, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк.

Заемите към бизнеса ще се отпускат при по-ниска цена на финансиране с около 2 процентни пункта в сравнение с кредитите, отпускани със собствен ресурс, посочи още Андронов. Така средната лихва на кредити, финансирани по споразумение с ЕИБ, ще е около 5%. Ще се отпускат както инвестиционни, така и оборотни заеми.

С кредитната линия може да се финансират и проекти по еврофондове, което дава възможност освен за по-ниска лихва съответната фирма да получи за проекта си и грант по европейска програма. Възможно е и комбинирано финансиране със средства по това споразумение с инициативата JEREMIE.

Скоростно усвояване

Прогнозите на банката са, че до два-три месеца средствата по кредитната линия ще бъдат оползотворени, тъй като вече имат одобрени проекти, които чакат финансиране. Основание за очакването е и фактът, че предходната кредитна линия от ЕИБ за 50 млн. евро, споразумението за която беше подписано през септември 2013 г., е усвоена за по-малко от пет месеца, обясни Петър Андронов.

За сравнение – той посочи, че кредитната линия, която СИБанк взима от ЕИБ през 2009 г. за 25 млн. евро, е усвоена за 35 месеца, а следващата от 30 млн. евро – за 22 месеца. Така от ЕИБ и СИБанк сега отчетоха седем пъти по-бързо усвояване на бизнес кредитите.

В момента се наблюдава активизиране на търсенето на кредити сред фирмите, особено средните по размер, и дори имаме опасения, че тези средства няма да са достатъчни да отговорят на скоростта на усвояването им, каза още Андронов.

Причина за дългия период на усвояване на първата кредитна линия (от 2009 г.) освен пика на кризата е било и това, че първоначално средствата са били разрешени за финансиране само на инвестиционни кредити. Поради икономическите условия тогава се е наложило преструктуриране на програмата с разширяване на обхвата й и за кредити за оборотни нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *