Още 75 дипломати от ДС, МВнР в патова ситуация

Така списъкът с новите посланици на България, който трябваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа с нужда от спешни корекции, съобщава в. „24 часа“. Проверката на комисията е обхванала главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР.
Скандалът с посланическите назначения се изостри в края на миналата година, когато Комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби. От тях 88 се оказаха действащи служители във външнополитическите структури на държавата, а 55 – на мандат в чужбина.
Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. За 33-ма от тях премиерът Бойко Борисов поиска президентът да издаде укази за отзоваване. Оттогава обаче мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
Сега се оказва, че 29 души от новообявените дипломати продължават да работят в МВнР. Един от тях е директор на дирекция, а седем са началници на отдели. Сред осветените е и Огнян Чампоев, временно управляващ на Постоянно представителство на България към ОССЕ, Виена. Очаква се той да бъде отзован, като за целта не е необходим указ на президента. Останалите са на по-ниски нива. 31 души от обявените 75 нови имена са били щатни служители, като девет от тях са преминали през школа на КГБ, съобщава „Медиапул“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *