Пазарите в Македония, Украйна, България и Чехия отчитат понижения през април

Въпреки че водещият индекс на сините чипове на Българска фондова борса –SOFIX, се върна по пътя на растежа през март,това бе за кратко. През април той слиза в класацията за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През отминалия месец борсовият измерител се настани на 17-а позиция сред най-добре представящите се индекси в региона, чието представяне Investor.bg следи.

Или с други думи – през април SOFIX се оказва третият най-зле представящ се борсов показател след индексите на Украйна и Македония. През месеца нашият индекс изгуби 2,22% от стойността си до 502,70 пункта, докато основният украински индекс PFTS навлезе в корекция, а македонският MIB 10 изтри още 3%, след като през март изгуби 5 на сто от стойността си.

Всъщност, заедно с чешкия бенчмарк PSE четирите борси са единствените, които изпращат месеца на червена територия. От общо 19 индекса, чието месечно изменение Investor.bg следи, цели 15 изпращат април с повишения. Пет от тях записват ръстове от над 6%.

От началото на годината пазарите в ЦИЕ се представят „противоречиво“. Така обобщи случващото се в региона ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев по време на участието си в седмичното обзорно пазарно предаване по ТВ Bulgaria ON AIR „Invest/Or”.

„По-голямата част от пазарите отбелязаха значителни ръстове, подкрепяни от позитивното икономическо възстановяване по света и в частност – в Европа, и от програмата на Европейската централна банка за печатане на пари“, коментира анализаторът.

„В същото време имаше няколко пазара, които, въпреки тези благоприятни фактори, отчетоха спадове като Казахстан, Гърция и Украйна. При тях по-скоро местни фактори натежаха и доведоха до двуцифрени спадове и то само в рамките на едно тримесечие“, добави той.

Единственият индекс с двуцифрен растеж през месеца е основният индекс на фондовата борса в Унгария. BUX изпраща месеца с ръст от близо 15 на сто. Показателят е и най-добре представящият се от началото на годината. За периода до 30 април той расте с 36%.

През април Централната банка на Унгария намали основния лихвен процент до рекордно ниските 1,8% и сигнализира, че предстоят още понижения. Финансовата институция предприе хода в отговор на дефлацията и поскъпването на форинта. Така банката се присъединява към други в региона на ЦИЕ, които смъкват лихвите, за да обуздаят поскъпването на своите валути.

Вторият най-добре представящ се капиталов пазар в региона е този на Казахстан. С месечен ръст от 7 на сто KASE се изкачва напред в месечната класация, но от началото на годината е надолу с близо 9%. Това го превръща в най-зле представящият се индекс, погледнато от началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *