Пазарите не вярват на сълзи

Разногласията, които продължават да пронизват съюза, огорчиха инвеститорите. Акциите потънаха. Първо индексите на Wall Street потънаха, като Dow затвори под 12 хил. пункта на 11 998, понижение от 1.63%. Nasdaq се смъкна с 2%, а S&P500 с 2.11%.
Последваха ги пазарите в Азия. В Токио Nikkei 225 завърши деня с понижение от 1.5% на 8536 пункта. Хонконгският Hang Seng се смъкна с 2.45% до 18 638 пункта, а шанхайският SCI300 е надолу с 0.56% до 2427 пункта. В Сидни австралийският S&P/ASX загуби 1.72% до 4264 пункта.
Европейските страхове директно тежат на акциите в Азия, особено във финансовия сектор – но фондовите пазари отразяват и втора вълна на несигурност. Опасенията за състоянието на финансовия свят оскъпяват долара и щатските ДЦК, които служат в момента за най-сигурно убежище. Това води до поевтиняване на суровините, които се деноминират в долари, и силно зависимите от ресурсни компании фондови пазари се смъкват надолу.
Всъщност пропадането на пазарния оптимизъм започна доста преди началото на срещата на върха, като формален повод даде изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги, че централната банка по закон няма правомощието да финансира отделните страни. Това означава, че ЕЦБ дори да продължава тихомълком да изкупува ДЦК на проблемните страни, няма да прави това смело и масирано, тоест дълговите проблеми и дивергенцията на континента ще продължи.
Сред по-съществените движения на акции днес е понижението от 3.05% в стойността на BHP Billiton, спад от 3.6% за Rio Tinto, 3.4% понижение за Cnooc, 5.37% спад за HSBC, Sony губи 3.1%, Mitsubishi Financial Group 1.16%.
На стоковите пазари днес петролът продължава низходящото си движение – от една страна заради скъпия долар, от друга заради несигурността на търсенето при колебания за световна рецесия. С 0.33% се понижава цената на сорта WTI, до 98.02 долара за барел, докато брентът струва с 0.6% по-малко, 107.47 долара.
Златото се смъкна до 1714 долара за тройунция, а среброто до 31.75 долара, като това понижение все още не отразява увеличаването на рисковите залози за поскъпване на жълтия метал заради дълговата криза на Европа и валутния риск. Медта се търгува за 7722 долара за метричен тон.
Днес Китай публикува данни за инфлацията през месец ноември и те сочат забавяне на темпа на поскъпване до 4.2% след 5.5% през октомври. Този сигнал може да се разбира двояко. От една страна, това е признак за охлаждане на втората икономика в света – и за забавяне на световната икономика като цяло. От друга страна, ще остави повече възможности в ръцете на централната банка да охлаби монетарната си политика.
Като цяло от Азия има и други данни за известно забавяне – ръстът на БВП на Япония през третото тримесечие беше ревизиран до 1.4% от 1.5%. Ръстът на промишлените поръчки в Китай се оказа по-слаб от очакваното, 12.4% на годишна база. Забавяне има и в показателя „градски инвестиции в дълготрайни активи“. Китай обаче показва по-добър резултат в продажбите на дребно, 17.3% ръст на годишна база през ноември.
На валутните пазари в момента едно евро купува 1.3324 долара и 103.3707 йени. Поскъпването на японските пари спрямо единната валута се обяснява най-добре с изтеглянето на капитали от еврозоната към Азия. Доларът купува 77.5835 йени. Австралийският долар пада с 0.6% до USD 1.0105, което не говори добре за апетита за риск.
В доларовия индекс щатските пари достигнаха 78.894 пункта, ръст от 0.084% от сутринта. Доходността по 10 – годишните щатски ДЦК падна до 1.98%, което е друг белег, че инвеститорите искат сигурност, а не риск.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *