Пазарите от Източна Европа останаха по-стабилни през августовския спад

За седми пореден месец фонд на УД Карол Капитал Мениджмънт е на първо място по доходност сред българските взаимни инвестиционни схеми, съобщават от дружеството.

В края на август това е ДФ Адванс IPO фонд с доходност от началото на годината от 10.86%. На второ място е Адванс Източна Европа с 10.05%. Тази доходност идва на фона на трудните пазари през първите 8 месеца на 2010 г. – SOFIX е надолу с 8.9%, а S&P500 губи 5.9% от началото на годината, обръщат внимание от карол.
Месец август бе смесен за глобалните пазари, като почти всички развити пазари приключиха месеца надолу, докато възходящо движение се наблюдаваше при част от развиващите се пазари, се казва в месечният инвестиционен коментар на УД Карол Капитал Мениджмънт.
Индексът MSCI Eastern Europe се понижи с 1.5 % след ръст от близо 6 % предходния месец. Така изменението му от началото на годината възлиза на 5.94 %. Силно представяне сред страните от ЦИЕ регистрираха балтийските пазари, като Естония бе лидерът с поскъпване от 8.2 % за месеца, с което е регионалният лидер по ръст от началото на годината.

Глобалните пазари
Американският основен индекс, S&P500, завърши месеца със загуба от 4.7%. Въпреки негативното развитие на пазара в САЩ през август, основните борсови индекси там остават над дъната от началото на юли. За индекса S&P500 по-важното техническо ниво е 1040 (дъното от началото на юли бе при 1010 пункта) – пазарът направи няколко теста на това ниво в края на август, но за момента остава над него. Докато нивото 1040 е в сила, експертите на Карол Капитал Мениджмънт запазват предишните си очаквания за широка консолидация на американския фондов пазар за следващите няколко месеца.
„С оглед на това, че сега пазарът е близо до долната си граница на тази консолидация, то шансовете предполагат поскъпване през следващите месеци, въпреки че традиционно септември и началото на октомври са най-слабият период за фондовия пазар в САЩ. В случай, че фондовият пазар в САЩ поевтинее под 1040 пункта (за индекса S&P500), то може да се очаква и по-сериозен спад, който ще продължи по-дълго време”, смята Александър Николов, портфейлен мениджър в ККМ.
Пазарите от Източна Европа
Пазарите от Източна Европа останаха по-стабилни при спада през август, което кара експертите на Карол да очакват по-добро представяне от тях и през следващите месеци в сравнителен аспект спрямо най-развитите пазари от САЩ и Западна Европа.
С най-добри перспективи продължават да бъдат пазарите, които и досега бяха най-силни: Русия, Украйна и Румъния. България, Сърбия и Хърватска остават в по-неблагоприятна позиция заради ниската си ликвидност. Разбира се, самата ниска ликвидност може в даден момент да стане фактор за рязко и силно поскъпване от 30-50% на някой от тях, но за момента все още няма достатъчно доказателства, че това ще се случи именно сега.
България
През август българският пазар изненада приятно с ръст от над 5%, като полъхът на оптимизъм в началото на месеца напомни на отдавна забравените добри времена на местната борса. Поскъпването обаче бе реализирано изцяло в първата половина на месеца, след което ентусиазмът се изпари.
„Макар да имаше раздвижване по редица позиции, изтъргуваните обеми са далеч от обнадеждаващи. Реално в сравнение с година по-рано оборота и броя сделки на БФБ намалява с близо 70%”, казва Даниел Ганев, портфолио мениджър в управляващото дружество на Карол.
Първични публични предлагания
Предвид все още крехката ситуация на глобалните пазари, активността по отношение на нови IPO-та все още е слаба, като преструктуриранията на портфейла ще бъдат основно по линия на замяна на част от акциите с акциите на компании, които са били листвани наскоро.
„Едновременно с това очакваме и някои IPO-та в Полша до края на годината, а пред следващите месеци предстоят и няколко листвания в Румъния, където правителството вече одобри продажба на дялове в някои държавни предприятия. Сред по-интересните имена се откроява една от най-големите държавни компании – Romgaz, чието IPO заедно с това на реституционния фонд Fondul Proprietatea се очаква да бъдат най-големите листвания на румънската борса до момента”, е мнението на Надя Неделчева, портфейлен мениджър на ДФ Адванс IPO Фонд.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *