Пазарите са в стрес от „четирите конника на Апокалипсиса“

При евентуална рецесия активи за $ 7.34 трилиона, управлявани от пасивни фондове в целия свят, концентрирани в акции на големи, средни и малки компании ще утежнят ситуацията1 когато започнат масови разпродажби. Това се казва в обзор на ситуацията на фондовите пазари на JPMorgan Chase & Co., цитиран от Bloomberg.  „Пасивните инвеститори просто следват тренда-когато има поскъпване на акциите, те купуват и така увеличават поскъпването, когато има спад, започват да продават, дори да става дума за временна корекция“, смятат експертите.  Според тях, при предишната финансово-икономическа криза през 2008 година пасивните инвеститори са заемали само 26% от всички управлявани от фондове активи на компании от САЩ и около 15 % на компании извън САЩ. Днес, след 10 години тези цифри са различни-те са съответно 83% и 53%.

Както вече стана ясно, в момента фондовия пазар в САЩ преживява сериозен спад на цените на основните акции и фондови индекси. Ако прогнозата на JPMorgan се потвърди и пасивните инвеститори започнат да разпродават, ще се получи истинско финансово „цунами“.  Цените на акциите в САЩ, които се повишиха 4 пъти за последните 9 години, а през 2017 година не преживяха нито една корекция в посока понижение по-голяма от 3%, продължава да показва тревожни симптоми.

На борсовата сесия вчера американските фондови индекси преминаха през втората за последните 2 седмици корекция с посока понижение. При това доста чувствително-в резултат  S&P500 вече е на минус в сравнение със стойността си през януари 2018 година, губейки 3.1%. Високотехнологичният Nasdaq рухна с 4,43% – рекордно от 2011 года. Dow Jones,който е на основата на акциите на 30 най-големи американски компании, се понижи с 2,41% и също се оказа по-ниско, отколкото през януари.

Силно намаля и интересът към американските държавни облигации при търга от началото на седмицата, при който бяха предложени книжа за 276 милиарда долара. Чужди банки изкупиха едва 2% от тях с падеж след 5 години, а 40% бяха взети от първични дилъри на Фед.

Според експерти, основният проблем за това поведение на пазарите е геополитически. Влошаване на отношенията на САЩ и ЕС със Саудитска Арабия, както и инцидентите с изпратените бомби вчера на Барак Обама, семейство Клинтън и в сградата на Time Warner Center безспорно дават своето отражение. Друга причина е и спирането на „печатниците за пари“, след като такава политика вече водят както Фед в САЩ, така и Европейската централна банка и Централната банка на Япония, които продължават да намаляват изливането на пари на пазарите, анализират от Morgan Stanley .

Инвеститорите вече се плашат и от така наречените „четири конника на Апокалипсиса“ на фондовите пазари. Първият е поскъпващият долар, вторият-търговските войни между САЩ и Китай, третият-нестабилността на развиващите се пазари и четвъртият-проблемите на еврозоната с Италия и нейния космически дълг.  Ако ситуацията продължи да се влошава, това ще означава, че новата финансово-икономическа криза чука на вратата, твърдят експертите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *