Пазарите са нестабилни, защото изборите в САЩ са несигурни

Европейските фондови пазари са нестабилни, тъй като несигурността продължава относно резултата от изборите в САЩ. Акциите в Лондон, Париж и Франкфурт се отвориха значително по-ниско, след като действащият президент Доналд Тръмп обеща да отправи предизвикателство към Върховния съд. 

Те обаче се бяха възстановили до средата на сутринта, търгувайки се по-високо от останалия ден, преди отново да загубят позиции. И трите индекса бяха само на положителна територия, докато доларът нарастваше както спрямо лирата, така и спрямо еврото. Във вторник трите основни американски индекса затвориха по-високо, като Dow се повиши с над 2%. По-широкият S&P 500 се покачи с 1,7%, докато Nasdaq се покачи с почти 1,9%.

Азиатските пазари затвориха най-вече в сряда, но това се случи преди намесата на Доналд Тръмп. „Тъй като Доналд Тръмп вече претендира за победа, въпреки че милиони гласове все още не са отчетени, може да се наложи инвеститорите да се подготвят и да се подготвят за някои нестабилни сесии на търговия напред“, каза Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown. С милиони гласове, които тепърва ще бъдат преброени, г-н Тръмп и неговият демократически претендент Джо Байдън са на оспорвани, един до друг места в ключови щати. Ранните прогнози за евентуална победа за г-н Байдън не успяха да се осъществят, тъй като състезанието се оказа по-оспорвано, отколкото мнозина очакваха. „Окончателният резултат от президентските избори в САЩ и контролът върху Сената остават в равновесие, но широко очакваната“ Синя вълна „изглежда падна, а пазарите на залагания сега правят Доналд Тръмп фаворит да спечели втори мандат“, каза Пол Ашуърт, главен американски икономист в Capital Economics. „Надеждите за широкомащабен [икономически] стимул под синя вълна сега изглежда са извън масата.“

Лесли МИЛЪР, БиБиСи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *