Пазарите тръпнат в очакване на важни срещи

 
През тази седмица ще има серия от важни срещи между европейски лидери по проблемите на Гърция, което подклажда инвеститорските очаквания. В сряда председателят на еврозоната Жан – Клод Юнкер ще пътува до Гърция за среща с представители на правителството. Гръцкият финансов министър Антонис Самарас ще пътува за Германия в петък, а в събота ще отпътува за Франция. Преди това лидерите на Франция и Германия ще имат среща в Берлин на 23-ти август, четвъртък.
Целта на всички тези срещи е да се постигне консенсус около исканото от Гърция отлагане на реформите с две години, което ще означава, че държавите – донорки трябва да заделят допълнителни бюджети за подпомагане на изпадналата в затруднение държава.
Продължават да тежат на мястото си очакванията към Европейската централна банка, която обеща да помогне на Испания и Италия, които са с отрязан достъп до финансиране от пазарите на облигации.
FTSE 100 пада с 0.10% до 5 846 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.06% до 7 036 пункта. CAC 40 INDEX губи 0.12% до 3 484 пункта.
Еврото поскъпва към долара до $ 1.2349, спрямо курс от  $ 1.2333 в азиатската сесия.
Петролът започна да поскъпва сред като инвеститорите се разтревожиха за състоянието, в което се намират суровините. В Азия ключови дружества от добивния сектор отчетоха незадоволителни резултати. През уикенда пламнаха искри и на напрежение между държави заради парчета земя, богати на залежи от природни ресурси. На валутните пазари доларът е силен и печели двубоите с еврото и японската йена. Индексите са предимно на отрицателна територия.
Nikkei 225 се покачва с 0.16% до 9 177 пункта.  Hang Seng Index пада с 0.81% до 19 952 пункта.
CSI 300 Index потъва с 1.25% до 2 284 пункта.
Търгувайки, инвеститорите в Азия се осведомяват за вълната на протести, която се надигна в Китай и Хонконг. Тя е в отговор на извършена акция от страна на японска групировка на територията на остров, за който двете най-големи икономики в Азия имат териториални претенции, тъй като е богат на залежи на петрол. В повече от 10 големи китайски града е имало демонстрации през почивните дни. В недоволството си хората са се обединили около лозунга да се обяви бойкот на стоките, произведени в Япония.
Тези събития се отразяват и върху курса на йената. Тя отслабва към долара, който се покачи на 5-седмичен връх към жълтите пари, а в момента се търгува при курс от 79.5495. Спрямо еврото доларът поскъпва до $ 1.2333.
Върху еврото тежат и опасенията от политическо разединение по въпроса Гърция. През почивните дни стана ясно, че Франция и други страни от южна Европа настояват да се отпусне още помощ за Гърция, ако това е необходимо, за да се спаси еврото. Информацията е на вестник Welt am Sonntag и ако се потвърди ще означава, че позициите на водещите икономики в европейския блок – Германия и Франция, отново се разминават. Само преди два дни германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не може да се прави нова програма за Гърция, защото всяко нещо си има граници.
Изследване на вестник Шпигел показва, че въпреки двата спасителни плана с общ ресурс от € 240 млрд., страната ще изпада в нужда от по € 14 млрд. във всяка от следващите две години. Позицията на Германия е, че Гърция трябва да удвои усилията си, за да се справи с трудната ситуация, а не да протяга ръка за трети път.
Без колебания, ясен е трендът и на пазара на енергийни ресурси, където инвеститорите се тревожат от призивите за война с Иран. Лекият американски петрол с доставка през септември поскъпва с 22 цента до $ 96.23 за барел. Сортът брент поскъпва с 37 цента до $ 116.13 за барел.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *