Пазарът на ДЦК избра отличниците за 2016 год.

Пазарът на държавни ценни книжа, както повечето конкурентни „дисциплини“ в обществото – спорт, изкуство, политика и т.н също има своята класация, в която стават известни онези участници, които са били най-активни през изминалите 12 месеца на годината. По този повод заместник-министърът на финансите Маринела Петрова отличи най-дейните представители на участниците в него. Това стана  на традиционната в края на годината среща на емитента с първичните дилъри, която се състоя в Министерството на финансите. Заместник-министър Петрова изрази благодарност към участниците за приноса им в развитието на местния дългов пазар и за отговорното им и солидарното поведение през годината.

Две почетни грамоти на Министерството на финансите – за най-много придобити ДЦК за своя сметка и за най-много придобити ДЦК на пазара, заслужи „Уникредит Булбанк“ АД. През 2016 г. банката придоби за своя сметка 33,64 %, като съответно общият дял от пазара е също 33,64 % от пласирания от МФ обем ДЦК. Най-активен участник на пазара за сметка на клиенти тази година продължава да бъде „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД, която е закупила за сметка на клиенти ДЦК, заемащи 8,95 % от целия пласиран обем на първичния пазар.

По време на срещата бяха обявени и резултатите от процедурата за избор на първични дилъри на ДЦК за 2017 година. Списъкът с първичните дилъри за следващата година е одобрен съгласно Наредба №15 от 2007 година. В него влизат /по азбучен ред/ – Алианц Банка България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Общинска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк /България/ АД, Ситибанк АД, Ситибанк Европа – клон България АД, Сосиете женерал експресбанк АД, Уникредит Булбанк АД и Централна кооперативна банка АД.

Освен задължение на Министерството на финансите в тази сфера и БНБ участва в организирането на аукционите, реализацията и обслужването на емитираните ДЦК, изпълнявайки функцията на агент на правителството. Търговията с ДЦК се опосредства от първичните дилъри (банки и инвестиционни посредници), които имат право да придобиват ДЦК директно на аукционите, организирани от БНБ. В аукционите могат да участват само първични дилъри, получили разрешение за инвестиционно посредничество с ДЦК. Избор на първични дилъри се осъществява един път годишно, съгласно утвърдени от Министерството на финансите критерии. Първичните дилъри имат водеща роля за организирането на търговията с ДЦК на вторичния пазар.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *