Пазарът на луксозни имоти в САЩ показва признаци на съживяване

Имотите, които се продават на цена над 20 млн. долара в САЩ, в момента са около 320, показва проучване на списание Ultimate Homes. Откакто започна кризата, продажбите на ултраскъпи жилища почти спряха въпреки последните сигнали за съживяване на жилищния пазар.
Разбира се, само малка част от тези имоти намират купувач дори и в най-добрите времена, пише Msnbc. Последната голяма продажба на луксозен имот беше имението на Донълд Тръмп в Палм Бийч, което бе закупено от руския магнат Дмитри Риболовлев миналото лято за 95 млн. долара. „Когато Lehman Brothers изчезна и цялата икономика се разпадна през есента, това сложи спирачки на лукса”, казва Рик Гудуин от списанието. „Кризата е толкова сериозна, че кара даже и богатите да са по-предпазливи”.
Брокерите на луксозни имоти обаче се надяват този застой да е към своя край. Миналия месец имение в Аспен бе продадено за рекордните за годината в САЩ43 млн. долара. По-рано тази година попзвездата Мадона плати 32,5 млн. долара за къща в Манхатън.
„Нямам предвид, че всичко стана черно, а че просто купувачите се поуспокоиха” миналата есен, казва брокер от Аспен. „Сега те са отново на хоризонта”.
Освен че броят на офертите за луксозни жилища растат, техните цени отново достигат необичайни висоти.
Много от най-скъпите жилища в САЩ са разположени по плажовете в Хемптънс, Лонг Айлънд или бреговете на Мейн, Ню Хемпшир, Мазачузетс, Калифорния, Флорида и Хаваи.
Начело в класацията за най-скъпи плажни жилища на BusinessWeek стои имот за 59,5 млн. долара в Бриджхемптън, завършен тази пролет от строителя Джоузеф Фаръл, който живее в къщата. Докато е на почивка обаче Фаръл отдава имението под наем на неназован наемател за 425 хил. долара за две седмици.
Фаръл смята, че имотът му ще се продаде на добра цена, но признава, че броят на потенциалните купувачи на луксозни жилища е намалял.
„Не мисля, че нещата някога ще се върнат на предишното си положение -живеем вдруг свят”, казва Фаръл. „Ако имаш най-добрата локация и най-добрия продукт обаче винаги можеш да намериш купувач”.
Продавачите в този ценови сегмент често притежават луксозни имоти, които са построили за себе си, или са пригодили спрямо вкусовете си. Те могат да си позволят да изчакат, докато се появи подходящият купувач, казва Гудуин. Цените може и да не са реалистични, но може да са привлекателни за пресата и по този начин да създадат добра стартова позиция за преговори, смята той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *