Пазарът на малки автомобили у нас най-активен

2015 беше добра за автомобилния пазар, обяви в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria генералният директор на Рено Нисан България Оливие Жан.

България се нареди на второ място в ЕС по ръст на регистрация на нови автомобили през ноември. Според него причината за този ръст е преходът от регулацията Евро 5 към Евро 6. Последният задава повече ограничения на производителите и цените се увеличават. Специфична особеност за България е, че огромна част от бизнеса редовно обновява автомобилния си парк.

По думите му все още пазарът на малки автомобили води. Двата сегмента, които наистина напредват, са бизнесът с камионите и малките SUV. Това виждаме и в цяла Европа. Става дума за модели като Qashqai, в България все по-често търсят този тип автомобили, които са 4×4, имат добър дизайн и пасват отлично на климатичните и пътни условия, обясни той.

Оливие Жан отбеляза все пак, че у нас автомобилният парк е преобладаващо втора употреба. България получава стари автомобили от всички страни в Европа. И докато пазарът на нови автомобили е 25 000 на година, пазарът на стари автомобили е 10 пъти по-голям, което е огромен проблем. За съжаление, нищо не се прави от властите, за да се ограничи малко този бизнес и емисиите въглероден двуокис.

Много страни са въвели различни мерки, каза Оливие Жан и даде пример с Румъния, която не е с по-различен стандарт. Те са въвели екологична винетка, която е с намаляваща цена в зависимост от емисиите. Електрическите автомобили там не плащат данъци, а колкото повече замърсяваш, толкова повече плащаш. Освен това те въвеждат политика за третиране на старите коли по улиците. Правителството инвестира за определено количество билети, които дава на населението, като предоставя 20 000 билета по 1500 евро. От една страна, контролира разходите, от друга – получава ДДС, което е солидна сума, обясни Жан.

Хората започват да са по-загрижени за емисиите, посочи още той. Преди няколко дни разговаряхме с правителството, че трябва да субсидира покупките на по-екологични автомобили и администрацията е позитивно настроена, съобщи мениджърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *