Пазарът на недвижими имоти в България тръгна на две скорости

Има позитивна тенденция за съживяване на кредитирането и ръст на цените на имотите в големите градове, въпреки общото намаление в обема на жилищните кредити. По данни от Агенция по вписванията за нови ипотеки, общото нарастване на новите ипотеки в страната за деветмесечието на 2014 г. е 6%, като най-голямо е увеличението за Варна, с 16%, следвана от Бургас с 9%. София и Пловдив се нареждат на трето място с ръст от по 6%, отчитат от Пощенска банка.

Според прогнозата на кредитора през следващата година ще продължи тенденцията за съживяване на пазара на недвижими имоти в големите градове.

Излязлата наскоро статистика на БНБ с данни за банковата система към септември 2014 г., показва, че Пощенска банка отбелязва най-голям ръст в обема на ипотечния си портфейл. С увеличение от над 55 млн. лв. за първите девет месеца на годината отпуснатите ипотечни кредити на финансовата институцията възлизат на 1.11 млрд. лева.

За същия период Пощенска банка отчита и двуцифрен ръст в продажбите на жилищни кредити. Този положителен резултат е постигнат на фона на общия спад на ипотечния портфейл на банковата система, който съгласно данните на БНБ е намалял с над 100 млн. лева от началото на годината.

Данните на Националния статистически институт обаче сочат за позитивно развитие на пазара в най-големите градове. Към септември 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. продажбите на недвижими имоти в София са се увеличили с 5%, а в Пловдив с 2%. Общо за страната има спад от 4%, като за този период са сключени близо 40 000 сделки с жилищни имоти на обща стойност 2 млрд. лева.

Според данните на Пощенска банка, засега столицата остава лидер по ипотечни сделки – над 50% от всички нови ипотечни кредити към септември 2014 г. се отнасят за Софийския регион.

Националният статистически институт отчита и увеличение на средните цени на недвижимите имоти в големите градове. От началото на годината цените са нараснали най-много в Бургас – с 3%, в София – с 2%, и в Пловдив – с 1.35%. Във Варна цените се запазват без промяна.

Според анализаторите на Пощенска банка през следващата година се очаква лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тях ще се запази тенденцията за повишаване на продажните цени на имотите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *