Пазарът на труда – нито подобрение, нито влошаване

Поредната 12-та анкета обхваща над 20 000 организации в 50 страни по света и дава отговор на въпросите дали компаниите наемат управленски персонал, плануват ли да наемат през следващото тримесечие, освобождават ли ръководни кадри сега и какви са намеренията им за в бъдеще.
Нивата на наемане на управленски кадри продължават да са стабилни през последните три месеца – 63% от работодателите са в процес на наемане на нови служители.
Само 23% от бизнеса се лишава от служители в момента, а работодателите не очакват съществени промени през идното тримесечие.
В Централна и Източна Европа нивата на заетост са по-ниски, отколкото в България – 54% от работодателите са заявили нужда от нови професионалисти в екипите си.
В перспектива, най-активните сектори при наемането на персонал в Централна и Източна Европа се очаква да бъдат Интернет търговията и аутсорсингът, съответно 82% и 79%. Само 2% от работодателите в сектора креативен и уеб дизайн ще добавят нови попълнения в компаниите си.
През идното тримесечие научноизследователската и развойна дейност се очертава да бъде най-стабилната индустрия в Централна и Източна Европа, тъй като едва 3% от работодателите в сектора плануват да намалят числеността на персонала си.
Моята гледна точка е, че резултатите от последното проучване не предполагат нито съществено подобряване, нито влошаване на глобалната икономическа картина, коментира Тони Гудуин, главен изпълнителен директор на Антал Интернешънал.
Всъщност резултатите показват, че много организации вече започват да приемат несигурността като нежелана, но неизбежна част от бизнес средата и устремено и последователно напредват и се развиват чрез нови инвестиции. В резултат от това, докато битката за таланти (според McKinsey & Co) продължава в много сектори и дисциплини, тя най-силно се откроява сред кандидатите със специфични технически умения и предприемачески дух, които ще поведат бизнеса напред в тези трудни икономически условия, продължи той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *