Пазарът на труда отчете: Няма безработни ИТ специалисти

По данни на Евростат, в резултат на ускореното развитие на ИТ индустрията и съпътстващият я трудов пазар, търсенето на специалисти започва да изпреварва предлагането. Образователната система вече не се справя със задачата да осигури необходимия брой квалифицирани специалисти на ИТ пазара, сочи докладът на комисията. По данни на анализаторската компания Empirica, през 2015 г. на 900 000 отворени работни позиции в ЕС ще съответстват само 100 000 випускници с компютърни специалности.

България не прави изключение и тук се наблюдава същата тенденция, трудовият ни пазар сериозно страда от дефицит на ИТ специалисти. Все повече  IT и BPO (Business Process Outsourcing) компании имат офиси в България и се разрастват извън пределите на София. В големите градове фирмите са повече от една, което логично води до нужда от повече кадри.

Капацитетът на висшите учебни заведения е ограничен, учебните програми не винаги са съобразени с динамичното развитие на сектора, а обемът на работа се увеличава. Не е за подценяване и чисто човешкият фактор, че не на всички им се работи в тази сфера или не притежават необходимите качества за реализиране в нея.

При голямо търсене и значително по-малко предлагане има отражение и върху финансовата рамка на дейността. В момента най–търсените в сферата са разработчиците на софтуер, като нивото им на заплащане е най-високо.  За един софтуерен специалист, който има  опит в работата 2–3 години, началната брутна заплата обикновено  започва от  3 000 лева. На второ място, както по търсене, така и по заплащане, в ИТ сферата се нареждат специалистите по техническа поддръжка. Получаваната заплата е от порядъка на 2 500 – 2 800 лв. , след тях са специалистите по контрол на качеството в сферата на ИТ  Заплатите за тези длъжности стартират от 2 300 – 2 400 лв. Графичните дизайнери в ИТ отделите получават около 1600 лв. заплата, а техниците, които се занимават с поддръжката на софтуер и хардуер във фирмите, възнаграждението се движи между 1500 – 1800 лв.. При Back End Developer-ите стартовата заплата е 1200 – 1400 лв., а най – ниско платени са Front End Developer-ите, като тяхната стартова заплата е от 800 – 1000 лв.

Изабела ЯНКОВА

2 thoughts on “Пазарът на труда отчете: Няма безработни ИТ специалисти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *