Пазарът несигурен

 Това ще стане чак довечера. Инвеститорите са предпазливи преди да стане ясно каква ще е политиката на централната банка на САЩ, която засега излива по 85 млрд. всеки месец, за да държи ниски реалните лихвени нива във водещата глобална икономика. Но все пак, в случай, че председателят на Фед каже, че количествените улеснения спират още през тази година, нагласите са за по-високи нива, от които да тръгнат разпродажбите.
 В Япония Nikkei Stock Average днес е нагоре с 1.83%, до 13 245.22 пункта. Апетитът за риск в Токио е подкрепен от фундаментални новини, но на валутните пазари се наблюдава хеджиране, като след кратко отстъпление, йената пак поскъпва.
 Износът на Япония е нараснал повече от очакваното през май, като по-слабата йена е подкрепила продажбите в САЩ, които са скочили с 16%. Стойността на експорта като цяло се е увеличила с 10% на годишна база. В същото време търговският баланс на Япония регистрира 11-и пореден месец на дефицит. Дупката в търговията за май е 994 млрд. йени, като и тук основната причина е по-евтината йена, която увеличава цените на вноса.
 В Хонконг обаче инвеститорите бягат от риска, като Hang Seng пада с 0.68%, до 21 082 пункта. А в Китай CSI 300 е надолу с 1.22%, до 2 133 пункта, на фона на нарастващите опасения за стабилността на кредита в страната, след предупреждение от Fitch Ratings.
 Днес цената на едногодишните суапови контракти за китайски държавни облигации, които служат за обезпечение при едноседмичните репо-кредити от централната банка, скочи с 26 базисни пункта, до 4.24%, по данни на Bloomberg.
 
Вчера в САЩ индексите регистрираха повишения, като зад засиления апетит за риск стояха изненадващо добрите данни за началното жилищно строителство и ниската основна инфлация от 1.7% – един от факторите следени от Фед.
 Днес еврото поскъпва с 0.13%, до 1.3411 долара, като възходящият тренд започнал в края на май остава в сила преди решението на Фед. Йената поскъпва с 0.27%, до 95.0850 USD/JPY, а доларовият индекс DXY пада с 0.04%, до 80.58.
 
Цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се покачва с 0.22%, до 98.66 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *