Пазарът узрява и според ЦБ официално споразумение за злато вече е ненужно

Подписалите четвъртото споразумение за злато на Централната банка вече не се нуждаят от официално споразумение, тъй като пазарът се развива и узрява. Подписалите централни банки потвърждават, че златото остава важен елемент от глобалните парични резерви и никоя от тях в момента не планира да продава значителни количества злато

В Европейската централна банка (ЕЦБ) и 21 други централни банки, които са подписали Споразумението на централните банки Gold (CBGA) са решили да не подновява споразумението след изтичането му през септември 2019 г..

Първата CBGA е подписана през 1999 г. за координиране на планираните продажби на злато от различните централни банки. Когато бе въведено, споразумението допринесе за балансирани условия на пазара на злато, като осигури прозрачност по отношение на намеренията на подписалите страни. Той беше подновен три пъти през 2004, 2009 и 2014 г., като постепенно преминаваше към по-строги условия.

От 1999 г. глобалният пазар на злато се развива значително по отношение на зрялост, ликвидност и инвеститорска база. Цената на златото се е увеличила около пет пъти за същия период. Подписалите не продават значителни количества злато от близо десетилетие, а централните банки и други официални институции като цяло са станали нетни купувачи на злато.

Подписващите потвърждават, че златото остава важен елемент на глобалните парични резерви, тъй като продължава да предоставя ползи за диверсификация на активите и никой от тях в момента не планира да продава значителни количества злато.

Четвъртата CBGA, която изтича на 26 септември 2019 г., е подписана от ЕЦБ, Националната банка на Белгия / Banque Nationale de Belgique, Deutsche Bundesbank, Eesti Pank, Централната банка на Ирландия, Банката на Гърция, Banco de España , Banque de France, Banca d’Italia, Централната банка на Кипър, Latvijas Banka, Lietuvos bankas, Banque centrale du Luxembourg, Централната банка на Малта, De Nederlandsche Bank, Oesterreichische Nationalbank, Banco de Portugal, Banka Slovenije, Národná banka Slovenska, Suomen Pankki – Finlands Bank, Sveriges Riksbank и Swiss National Bank.

Продажба на злато в рамките на споразумения за злато на централната банка
(в тонове)

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *