Пак мразовити рекорди, минус 29° в Кнежа

Към 8 ч. има измерени температурни рекорди и в Монтана, Велико Търново, София и Кнежа.
Рекордът за деня се държи от Кнежа с мразовитите минус 29 градуса.
В София температурата е минус 18,8 градуса, което също е рекорд.
Другите температурни рекорди са: Чирпан – минус 26 градуса, Свищов – минус 19,6, Видин – минус 24, Враца – минус 20,5, Ловеч – минус 20, Ново село – минус 20, Оряхово – минус 17,5, Пазарджик – минус 21,6, Плевен – минус 20, Пловдив – минус 22, Ахтопол – минус 9, Монтана – минус 21,2, Велико Търново – минус 19,2.
Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 20 и минус 25°, на отделни места и по-ниски; малко по-високи ще бъдат стойностите по крайбрежието на морето и в крайните южни райони.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.
Максималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10°,
а по южното крайбрежие на морето и крайните югозападни райони – от минус 7° до минус 2°.
В Източна България ще духа умерен, по Черноморието и временно силен север-северозападен вятър, който допълнително ще усилва чувството за студ; там се запазва и опасността от измръзване.
Облачността над страната ще бъде разкъсана, на много места незначителна.
По-значителна ще бъде облачността над Източна България, където на отделни места ще превали слаб сняг.
Над Черноморието ще има по-често значителна облачност и на места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-северозапад.
Студено време с максимални температури между минус 10° и минус 5°, към Ахтопол около минус 3°.
Температурата на морската вода е около 4 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала.
Над планините ще има разкъсана облачност, до незначителна. Ще духа умерен и временно силен вятър от североизток. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра – около минус 12°, на 2000 метра – около минус 16°.
В сряда и четвъртък ще се задържи много студено,
минималните температури ще са между минус 25 и минус 20, на отделни места при ясно и тихо време и до минус 27, а максималните ще са предимно между минус 17 и минус 12, в крайните южни райони и по морския бряг до минус 8-10°.
В Източна България ще продължи да духа до умерен северен вятър. Ще има разкъсана облачност, през първия ден над много райони незначителна.
В петък вятърът ще се ориентира от изток и ще започне повишение на температурите – минималните ще са между минус 17 и минус 12°, а максималните между минус 7 и минус 2°. Ще има значителна облачност и на места ще превали сняг.
Оранжев код е обявен за последния ден на месец януари в цялата страна,
съобщиха от НИМХ. Очакват ни много ниски температури. В три области – Бургаска, Варненска и Добричка ще духа и силен вятър.
Заради студа часовете в повечето училища в Добричка област ще започват по-късно, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Петър Петров.
Учениците, които са на едносменен режим, ще влизат в класните стаи в 9 ч. В училищата, в които се учи на две смени, учебният звънец ще бие в 8 ч. или в 8.30 ч. с оглед  учебният ден да приключи към 17.30 ч.
Учебните часове ще бъдат до 35 минути.
Началникът на инспектората коментира, че директорите на учебните заведения решават заедно с настоятелствата как да бъде реорганизиран учебният процес в дните до 3 февруари в интерес  на учениците, особено на най-малките, така че по-лесно да се придвижват и да не се разболеят.
През следващите три дни учебните заниятие във всички училища се отменят, съобщиха от общината във Варна след заседание на кризисния щаб за защита на населението.
Решение дали в петък занятията ще бъдат възобновени щабът ще вземе в четвъртък
През трите дни детските градини и яслите в общината ще работят нормално. Ще продължи обработката с антилед и луга на улиците, спирките, пешеходните зони и подлезите в града.
През изминалата седмица служители на общината и районните кметства са съставили 22 акта за непочистени тротоари пред магазини, жилищни и обществени сгради.
Пристанището във Варна е затворено от 2 ч. тази нощ заради силен вятър, съобщи за БТА дежурният в рейдовата кула на борда. Вятърът е от северозапад, в момента скоростта му е 14 метра в секунда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *