Памукът скочи с 10 на сто, дрехите ще поскъпнат

Памукът поскъпна с 10% през последните месеци, което е най-големият му скок от половин година насам. В момента един паунд от него струва $ 1.90 (86 цента за кг), което е 150-годишен връх. Най-голямо влияние от поскъпването при памука има при дънковите облекла, които пък реализират една трета от продажбите на магазините за облекла.
Според разценките, между 25 и 50% от стойността на облеклата е делът на използваните за ушиването им продукти. Трудът струва около 20% от крайната цена, в зависимост и от това колко сложна е изработката.
От началото на рецесията до сега търговците на дребно прехвърлят увеличените си разходи и загуби върху крайните клиенти. Сегашното увеличаване на цените на производител обаче би трябвало сериозно да ги разтревожи. Ще е все по-трудно да се удържиш в бизнеса. Ще трябва да се мислят варианти за по-големи отстъпки. Само за пример, мъжките ризи на Brooks Brothers вече струват не $ 79.50, а $ 88. По-скъпи са джинсите на Levi Strauss & Co. и Wrangler , The North Face, Nautica и Lee.
Като цяло прогнозата на специалисти е, че от пролетта дрехите ще са по-скъпи с 10%, така че може би настоящите валентински намаления са последните, при които ще може изгодно да се пазаруват дрехи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *