Панамските досиета отиват в Берлин срещу 5 млн. евро

Панамските досиета, които неотдавна разтресоха финансовия свят, стават притежание на немските власти само срещу 5 милиона евро.  „Панамските книжа“ на практика бяха огласени като списък на клиенти на офшорни данъчни убежища, предаде ДПА.  Водещата германска агенция се позовава на своя официална информация от специализираните служби в страната. Според тях Федералната служба на криминалната полиция е закупила документите, които бяха публикувани миналата година. Целта на немските криминалисти е да се разкрият имената и местонахождението на евентуални данъчни измамници със седалище в Германия.

Досиетата от Панама представлява респектиращ пакет от 11,5 милиона поверителни документи създадени от скандално известната вече панамска фирма за корпоративни и правни услуги Мосак Фонсека. Документите предоставят информация за повече от 214 000 офшорни фирми, включително идентичността на техните собственици и директори. В архива се назовават и действащи държавни глави на пет държави – Аржентина, Исландия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства/ОАЕ/. Също така замесени са членове на правителства и близки роднини или приятели на редица други държавни глави от общо над 40 държави, сред които Китай, Бразилия, Великобритания, Франция, Мексико и др.

Процесът по събирането на документите е започнал през 70-те години на миналия век и продължил до наши дни, т.е. 2016 година. Общият размер е 2,6 терабайта и е бил предаден от анонимен източник на немския вестник Зюддойче Цайтунг през 2015 година и по-късно на Международния консорциум на разследващите журналисти с адрес във Вашингтон – САЩ. Документите са разпространени и се анализират от около 400 журналиста от 107 медии в повече от 80 страни. Първите репортажи заедно със 146 документа са публикувани на 3 април 2016. Част от „Панамските книжа“ бяха публикувани от няколко медии в цял свят. В тях са посочени поименно лицата, които са ползвали услугите на панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека“. Панама е данъчно убежище в Централна Америка. В списъка присъстват имената на политици, техни роднини и близки сътрудници от цял свят. През септември 2016 г. Дания се съгласи да плати на анонимен източник за информация за стотици датчани, които са споменати в изтеклите документи.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *