Парамов: Държавата върви към тежък дефицит, няма свежи пари

София /КРОСС/ Държавата върви към тежък дефицит, структурно стопанството е трудно управляемо, няма икономика, няма работа, няма доходи. Това каза пред бТВ експертът Кольо Парамов.
Дефицитът е налице. Ще завършим годината с 5.5-6% дефицит, прогнозира Парамов. Няма свежи пари в държавата, целият стопански оборот е блокиран. Няма приходи и оттам бюджетът е блокиран, обясни той. В момента изходът за правителството е един – променяйки бюджета, да намери няколко тесни места, от които да осигури някакъв доход, за да може да се пребалансира ситуацията за годината и оттам да се търси нов ход, посочи още Парамов.
„Има две мерки – вдигане на данъците и рязане на разходи. И изведнъж третата мярка в България – има резерв, има едни пари, дайте да ги похарчим“, посочи от своя страна депутатът от Коалиция за България и бивш икономически министър Петър Димитров. Проблемът е, че това са бели пари за черни дни. Ако мислим, че черните дни ще свършат през 2010 г. – прекрасно, сега ги вадим и ги използваме. Само че най-черните дни ще са през 2011 г.“, каза  Петър Димитров. На въпрос какво ще се случи, ако резервът свърши, той начерта следния сценарий: „Ще отидем да протегнем ръка пред МВФ, той ще ни даде пари при жестоки условия, ще намалим пенсии, заплати, ще режем разходи драматично и ще казваме, че фондът е виновен и ше напълним улиците с хора както е в Гърция и в Румъния“.
Преговори с МВФ трябваше да се водят още от април месец миналата година. Ако това беше станало, щяхме да вземем при най-минималната лихва не какъв да е заем, а разширено споразумение, за да прегарантираме валутния курс, да стабилизираме борда, коментира Кольо Парамов.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *