Парите в Сребърния фонд достигнаха 1.77 млрд. лв.

За сравнение общият паричен ресурс през февруари е бил 1.68 млрд. лв. Това означава, че само за един месец от държавния бюджет във фонда са постъпили близо 90 млн. лв. По закон в Сребърния фонд трябва да постъпват 100% от приходите от приватизация и концесии. Ако пък за съответната година е има бюджетен излишък, 25% от него също трябва да влязат във фонда.
Разпоредбите предвиждат още натрупаните пари да се използват за изплащане на пенсии след 10 години. 58,3 млн. лв. са преведени в Сребърния фонд от приходи от концесии през 2010 г., показва справката на финансовото министерство. 21.4 млн. лв. пък са приходите от приватизация за миналата година, които към март 2011 г. вече са преведени в Сребърния фонд. Очакванията за тази година са по-оптимистични. Започна процедурата за приватизация на 33% от капитала на „Е.ОН България продажби“ и „Е.ОН България мрежи“. До няколко седмици пък „Булгартабак“ също ще бъде обявен за приватизация. 3.1 млн. лв. са приходите от други източници.
От Министерство на финансите посочват още, че за 1.68 млрд. лв. от общия ресурс са открити депозитни сметки в БНБ. За миналия месец натрупаните лихви по тези сметки са 0.7 млн. лв. Наскоро финансовият министър Симеон Дянков обясни, че до 20% от парите в Сребърния фонд ще могат да се инвестират на Българската фондова борса. В момента се подготвят и законови промени, които ще позволят Сребърният фонд да инвестира в български акции и облигации. Сега по закон парите могат да се влагат у нас само в банкови депозити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *