Парите за втора пенсия минаха 7 млрд. лв.

Парите за втора пенсия в частните пенсионни компании надхвърлиха 7 млрд. лв. Към края на септември нетните активи на универсалните и професионалните фондове са точно 7,128 млрд. лв., което в сравнение с края на миналата година е ръст от 1 млрд. лв. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор.

Близо 90 на

сто от сумата

или 6,387 млрд. лв., са по сметките на клиентите на универсалните фондове. В тях са длъжни по закон да се осигуряват всички на трудов договор, които са родени след 31 декември 1959 г. Според последната статистика на финансовия надзор техният брой е 3 393 495. 50% от внушителната сума, натрупана в универсалните фондове, обаче

не работят за българската икономика

Това се дължи на факта, че пенсионните компании са инвестирали в ценни книжа, които се търгуват на чуждестранни регулирани пазари.

От данните на финансовия надзор става ясно още, че средно по сметката си всеки осигурен в универсален фонд има 1882 лева, което е с 240 лв. повече в сравнение с края на миналата година.

Заради по-високите вноски

които правят работещите при тежки и вредни за здравето условия, за тях средната сума по индивидуалната партида е чувствително по-висока – 2940 лв. Увеличението й спрямо края на 2013 г. е с малко под 240 лв. Фондовете, в които се събират парите за втора пенсия на хората в условията на I и II категория труд, към 30 септември имат малко над 267 хил. клиенти. Общата сума, натрупана за допълнителната им пенсия, е почти 741 млн. лв. От нея в банкови депозити, ценни книжа и други разрешени от финансовия надзор активи са вложени 675 млн. лв. и отново

близо половината са инвестирани в ценни книги

на компании, които се търгуват в чужбина.

Освен задължителните фондове у нас действат и доброволни. Събирането на пари в тях е за трета пенсия и не е задължително, всеки го прави по изобор – работник или пък неговият работодател. Техните клиенти към момента наброяват 592 хиляди души, като за три четвърти от тях пари внасят работодателите. Общата сума, натрупана по партидите на осигурените за трета пенсия, е 735 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *