Пари за спасяване на банките има, но за хората – не

ЕС има проблем: 5,6 млн европейци под 25 години са безработни, а на над 20 млн парите не им стигат за нормален живот. „Пари за спасяване на банките има, но за нас – не“, казват те. Как ЕС ще си върне доверието им?

„Generation perdue“ – така френският президент нарича днешните младежи (в пр. „изгубено поколение“). И с пълно право! Много от високообразованите млади хора са принудени да търсят късмета си в чужбина, а много от тези, които остават в родината си, дори и след 30-годишна възраст продължават да живеят при родителите си. Само че не защото хотел „Мама“ е по-удобен, а защото те нямат алтернатива – нямат работа, нямат пари, нямат собствено семейство.

В края на миналата седмица 27-те държавни и правителствени ръководители договориха съвместна инициатива за справяне с младежката безработица. Това е правилна и навременна крачка, но дали само тя е достатъчна?

Много от младите вече нямат вяра в ЕС

Новата инициатива ще дава т.нар. младежка гаранция – тя ще подпомага например младежи, които са останали без работа повече от четири месеца. За целта ЕС отпуска 6 милиарда евро. Това означава – по 1 000 евро на всеки от общо близо шестте милиона безработни младежи. Само че ако сумата бъде разпределена директно, тя ще успее да покрие единствено разходите по консултациите за кандидатстване за работа. Надали ще стигне за нещо повече. И какво излиза? Че ЕС отново не успя да постигне големия пробив, въпреки че темата бе обсъждана месеци наред.

Как да обясниш днес на младия безработен в Гърция, Испания или Португалия, че животът му ще се подобри, след като в неговата глава се е загнездила следната картина: за спасяването на банките мигом се намериха 700 милиарда евро, а за младежите има само трошици. При това за едно общество надали има нещо по-ценно от младежта. Така че само с тази инициатива Европа няма да успее да си възвърне доверието на младите.

Дано инициативата срещу младежката безработица не остане в историята като символичен политически жест

6 милиарда не стигат

Само отпуснатите милиарди от Брюксел обаче няма как да им предложат по-добро бъдеще. Много неща зависят от самите страни-членки – като се започне от парализиращата бюрокрация и се стигне до ширещата се корупция. Кредитната криза допълнително затормозява младите и пречи на важни инвестиции. Всъщност пакетът от мерки срещу младежката безработица ще бъде насочен и в тази посока – за да може младите хора да получават изгодни кредити, а така да потръгне икономиката и да се създават нови работни места. Да, и тази крачка е правилна, само че и тя няма да бъде достатъчна.

А дали ЕС предприе други конкретни мерки? Не, за съжаление. Тази седмица канцлерката Меркел кани европейските си партньори и шефовете на националните агенции по заетостта на среща на върха. В Берлин те ще сравняват и оценяват наличните насърчителни инструменти. Успехът на инициативата срещу младежката безработица обаче зависи от ефективните и творчески мерки. В противен случай тя ще си остане само символичен политически жест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *