Пари от Европа спасяват Пловдив от наводнения

Укрепването и разширяването на речното корито ще бъде финансирано по Оперативна програма „Регионално развитие“ по мярка „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации“.
 
Общата стойност на проекта е 1 793 141 лева. 85% от парите идват от „Регионално развитие“, 10% – от държавния бюджет, а съфинансирането от Общината ще е само 5%, или 89 хиляди лева.
Ръководителят на проекта инж. Георги Папазов изрази задоволството си от възможността да работи по изграждането на стената. Той е бил и ръководителят на бригадата в Строителни войски, които са направили огледалната подпорна стена от южната страна на брега на Марица.
Инж. Папазов разкри и условията при избора на фирмата изпълнител на проекта. В конкурса администрацията на проекта е заложила условията, използвани още по времето на Кольо Фичето – цена – 70 %, срок – 20 %, и гаранционен срок – 10 %. Това довело и до големи икономии за оперативната програма. Фирмата, спечелила конкурса – „ВОДСТРОЙ-Пловдив“ АД, ще направи подпорната стена за 1,088 милиона лева, а от останалите участници също били спестени пари. Така общите икономии за проекта са 528,5 хиляди лева, които ще бъдат върнати на Общината, която ще ги насочи към други проекти.
Срокът за изпълнение на обекта е три месеца. Така ако няма форсмажорни обстоятелства или лоши метеорологични условия, в края на ноември строителството трябва да бъде приключено.
Инж. Славов/който е бивш зам.-кмет на града/ от фирмата изпълнител разкри и подробности са съоръжението, което ще бъде изградено. Освен дължината от 550 метра, ще има и 2 метра фундамент. Самата подпорна стена ще бъде 3,40 метра висока, а над нея ще има 90 см парапет. Дизайнът й ще бъде идентичен със сега съществуващите подпорни стени, строени от ентусиазираните трудоваци. Освен изграждането на подпорната стена, ще бъде оформено и дъното на реката. През 50 метра ще има и брегоукрепващи съоръжения тип шпори.
Фирмата, която ще изпълнява функциите по строителния контрол – „Хидро Инвест“ ДЗЗД, заяви, че не очакват никакви проблеми по изпълнението на проекта, тъй като „ВОДСТРОЙ-Пловдив“ АД е доказана фирма във водното строителство.  Към днешна дата работата върви с 10 % по-бързо от планираната въпреки трудностите, които изпитва фирмата изпълнител от боклуци, които са обсипали речния бряг на Марица. Причина за това е, че доскоро там е имало нерегламентирано сметище.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *